Συγκέντρωση,, ελληνική πρεσβεία, Τίρανα, "Τσάμηδες", εθνικιστές

Προκλητική συγκέντρωση “Τσαμηδων” έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα

Προκλητική συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα πραγματοποίησαν αυτοαποκαλούμενοι «Τσάμηδες» πυροδοτώντας το ανθελληνικό και εθνικιστικό κλίμα στην Αλβανία.

 

Αξίωσαν μάλιστα από την Ελλάδα «να ζητήσει συγγνώμη για την εις βάρος τους γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιοχές» από όπου υποτίθεται ότι «εκδιώχθησαν».

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο το Reuters, οι «Τσάμηδες», αναφέρει το Reuters, είναι εξοργισμένοι επειδή τα αιτήματά τους συστηματικά παραβλέπονται καθώς και στην ιδέα ότι Αθήνα και Τίρανα μπορεί να απορρίψουν αμοιβαία όρους όπως Τσαμουριά και Βόρειος Ήπειρος, ενώ σημειώνει πως Ελλάδα και Αλβανία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων τους (sic) αλλά και τους καθεστώτος εμπόλεμης κατάστασης που δεν έχει ακόμη αρθεί μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται να καταλήξουν έως τις 8 Απριλίου, ώστε να διασφαλισθεί ότι η Αλβανία δεν θα έχει εμπόδια στο δρόμο της για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

«Πρώτα θέλουμε μία συγγνώμη για τους χιλιάδες Τσάμηδες που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους, και όχι στη μάχη», είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ο ηγέτης του Κόμματος των Τσάμηδων, Σφετίμ Ιντρίζι.

 

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Τσαμουριά, Γενοκτονία. Δεν ξεχνούμε ποτέ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ