Προσοχή: Απατεώνες πωλούν λινγκ για μπακαλιάρο – Τα 2 πράγματα που πρέπει να κοιτάξετε

Προσεκτικοί πρέπει να είναι φέτος οι καταναλωτές εν όψει της 25ης Μαρτίου, καθώς ορισμένοι επιτήδειοι πωλούν για μπακαλιάρο ένα άλλο ψάρι, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ).

 

Πρόκειται για το ψάρι λινγκ (ling) το οποίο σε γενικές γραμμές είναι λιγότερο γευστικό από τον μπακαλιάρο, έχει μικρότερη διατροφική αξία και συνήθως η τιμή του είναι χαμηλότερη.

 

Ωστόσο, κάποιοι ιχθυοπώλες πωλούν το συγκεκριμένο ψάρι στην ίδια τιμή με τον μπακαλιάρο και μάλιστα δίπλα στο αυθεντικό ψάρι. Και τα δύο αυτά ψάρια πωλούνται συχνά παστωμένα και μοιάζουν αρκετά στην όψη, επομένως είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε με την πρώτη ματιά.

 

Πολλοί θεωρούν ότι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ λινγκ και παστού βακαλάου είναι πως ο δεύτερος έχει κόκκαλο, ωστόσο το χαρακτηριστικό αυτό πλέον δεν αρκεί για να διασφαλίσουμε την αυθεντικότητα του μπακαλιάρου μας, αφού στην ελληνική αγορά πλέον κυκλοφορούν και φιλέτα λινγκ με κόκκαλο. Με λίγα λόγια, μπακαλιάρο και λινγκ μπορείτε να βρείτε και σε φιλέτο και με το κόκκαλο.

 

Πώς θα ξεχωρίσετε τον αυθεντικό μπακαλιάρο

 

Όπως είπαμε και παραπάνω, το ψάρι λινγκ πωλείται συχνά δίπλα στο μπακαλιάρο και του μοιάζει αρκετά στην όψη. Η πρώτη συμβουλή, λοιπόν, είναι να διαβάζετε προσεκτικά την ταμπέλα, δίνοντας έμφαση στα μικρά γράμματα.

 

Πολλές φορές μπορεί να έχει τονιστεί με μεγάλα γράμματα ο τόπος προέλευσης του ψαριού (π.χ.: «ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ) και η τιμή (που κάποιες φορές είναι πολύ κοντά σε εκείνη του μπακαλιάρου). Το είδος του ψαριού γράφεται με μικρά γράμματα, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην το διακρίνει και έτσι να υποθέσει ότι πρόκειται για μπακαλιάρο.

 

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξετε, είναι η όψη του. Όπως επισημαίνει η ΕΕΚΕ, ο αυθεντικός (ολόκληρος) μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο πλευρές. Εάν, ωστόσο, το βακαλάος είναι φιλεταρισμένος, τότε η γραμμή αυτή μπορεί να είναι ορατή μόνο στην μία πλευρά.

 

Επίσης, για να έχετε μια ιδέα σε σχέση με την ποιότητά του, θα πρέπει να δώσετε βάση στο χρώμα του μπακαλιάρου, το οποίο θα πρέπει να είναι λευκό (αποφύγετε τα παστά ψάρια που έχουν μια κίτρινη απόχρωση) και να μην έχει κηλίδες, αλλοιώσεις ή ορατές δυσχρωμίες.

 

Όσον αφορά την προέλευση του μπακαλιάρου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕΚΕ, οι αυθεντικοί, οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από: Τον Ατλαντικό Την Ισλανδία Τη Φιλανδία Τη Νορβηγία.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ