Ραγδαία αύξηση στα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο ίντερνετ

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, με το Ευρωκοινοβούλιο να πραγματοποιεί τις απαραίτητες κινήσεις.

 

Τόσο τα παιδιά όσο και οι παιδόφιλοι περνούν περισσότερο χρόνο και αλληλεπιδρούν περισσότερο στο ίντερνετ, σύμφωνα με πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που ενέκρινε προσωρινό κανονισμό που επιτρέπει σε παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να συνεχίσουν τη μάχη κατά του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο σε εθελοντική βάση.

 

Οι θύτες αξιοποιούν, όπως επισημάνθηκε κατά τις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου, ευκαιρίες που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμες για να επικοινωνούν ελεύθερα και άμεσα μεταξύ τους και με παιδιά, δημιουργώντας διαδικτυακές κοινότητες όπου μοιράζονται τα εγκλήματά τους.

 

Σήμερα, μπορούν να προσεγγίσουν ένα παιδί μέσω κάμερας Web, συνδεδεμένων συσκευών και δωματίων συνομιλίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βιντεοπαιχνίδια, που παραμένουν ανώνυμα χάρη σε τεχνολογίες, όπως του dark net κ.ά.

 

"Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε"

 

Είναι σοκαριστικά τα νούμερα και στην Ελλάδα, καθώς, όπως μας επισημαίνει ο υποστράτηγος ΕΑ, πρώην διευθυντής της Διώξης Κυβερνοεγκλήματος ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος Γιώργος Παπαπροδρόμου για τα έτη 16-17-18 επισημαίνει αύξηση του κυβερνοεγκλήματος στη χώρα μας ανά έτος 30% (με πρώτο στη λίστα τις οικονομικές απάτες, δεύτερο την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και τρίτο τη σεξουαλική εκμετάλλευσή ανηλίκου).

 

«Δεν υπάρχει» μας τονίζει προφίλ παιδόφιλου μέσω του κυβερνοχώρου «μπορεί να είναι οποιοσδήποτε» παρότι οι θύτες προέρχονται πάντα από τον «αναπτυγμένο δυτικό κόσμο, όπως και οι πελάτες του που "αγοράζουν" το υλικό τους».

 

Το ζήτημα είναι η σχέση παιδιού - γονέα μας επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος.

 

«Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε γονείς να μαθαίνουν ανάλογα περιστατικά τελευταίοι. Ποιες είναι οι γέφυρες με τα παιδιά μας;» υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αν και υπάρχουν γενικώς και σε εθνικό επίπεδο σοβαρά κενά (από την εκπαίδευση, μέχρι το νομικό πλαίσιο).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ