Το ρόφημα για την μέγιστη ενυδάτωση - Και δεν είναι το νερό

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας διαπίστωσε ποιο είναι το ρόφημα που μας κρατά ενυδατωμένους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με το Healthstat.gr μολονότι το νερό συμβάλλει τα μέγιστα στη γρήγορη ενυδάτωση του σώματος, τα ροφήματα με λίγη ζάχαρη, λιπαρά ή πρωτεΐνη προσφέρουν ενυδάτωση με μεγαλύτερη διάρκεια.

 

Η εξήγηση έγκειται στον τρόπο με τον οποίο σώμα μας ανταποκρίνεται στα ροφήματα, σύμφωνα με τον Ronald Maughan, συγγραφέα της μελέτης. Ένας παράγοντας είναι η ποσότητα του ροφήματος που πίνετε. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα πίνετε, τόσο πιο γρήγορα το ρόφημα αδειάζει από το στομάχι σας και απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να αραιώσει τα υγρά του σώματος και να σας ενυδατώσει.

 

Το γάλα είναι πιο ενυδατικό από το νερό

 

Ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει το πόσο καλά ενυδατώνει τον οργανισμό μας ένα ρόφημα έχει να κάνει με τη θρεπτική σύνθεσή του. Για παράδειγμα, το γάλα βρέθηκε να είναι ακόμα πιο ενυδατικό από το σκέτο νερό, επειδή περιέχει λακτόζη, πρωτεΐνη και λίγο λίπος, τα οποία βοηθούν στην επιβράδυνση της εκκένωσης του υγρού από το στομάχι και στη διατήρηση της ενυδάτωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Το γάλα έχει επίσης νάτριο, το οποίο δρα σαν σφουγγάρι και συγκρατεί το νερό στο σώμα και έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερων ούρων.

 

Κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο

 

«Αυτή η μελέτη μας υπογραμίζει πολλά από αυτά που ήδη γνωρίζαμε: Οι ηλεκτρολύτες - όπως το νάτριο και το κάλιο - συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωση, ενώ οι θερμίδες στα ροφήματα έχουν ως αποτέλεσμα πιο αργή γαστρική κένωση και επομένως πιο αργή απελευθέρωση ούρησης», δήλωσε η διαιτολόγος Melissa Majumdar.

 

Ωστόσο, τα ροφήματα με πιο συμπυκνωμένα σάκχαρα, όπως οι χυμοί φρούτων ή εκείνα τύπου «κόλα», δεν είναι απαραίτητα τόσο ενυδατικά. Μπορεί να περνούν λίγο περισσότερο χρόνο στο στομάχι και να αδειάζουν πιο αργά σε σύγκριση με το σκέτο νερό, αλλά μόλις αυτά τα ροφήματα εισέλθουν στο λεπτό έντερο, η υψηλή τους συγκέντρωση σακχάρων αραιώνεται κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται όσμωση. Αυτή η διαδικασία στην πραγματικότητα «τραβάει» νερό από το σώμα στο λεπτό έντερο για να αραιώσει τα σάκχαρα που περιέχουν αυτά τα ροφήματα.

 

Ροφήματα με σόδα

 

Οι χυμοί και η σόδα όχι μόνο είναι λιγότερο ενυδατικά, αλλά προσφέρουν επιπλέον σάκχαρα και θερμίδες. Εάν η επιλογή είναι μεταξύ σόδας και νερού για ενυδάτωση, επιλέξτε ξεκάθαρα το νερό. Εξάλλου, τα νεφρά και το συκώτι μας εξαρτώνται από το νερό για να απαλλαγούν από τις τοξίνες στο σώμα μας και το νερό παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Είναι η φθηνότερη ενυδατική κρέμα που μπορείτε να βρείτε.

 

Μπορεί η μπίρα να ενυδατώσει τον οργανισμό;

 

Το αλκοόλ δρα ως διουρητικό, επομένως, όταν πρόκειται για αλκοολούχα ποτά, η ενυδάτωση θα εξαρτηθεί από την συνολική ποσότητα του ποτού. «Η μπίρα θα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη απώλεια νερού από το ουίσκι. Τα δυνατά αλκοολούχα ποτά αφυδατώνουν, τα αραιωμένα αλκοολούχα ποτά όχι» τονίζουν οι ειδικοί.

 

Καφές

 

Όσον αφορά τον καφέ, το πόσο καλά ενυδατώνει εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνει κάποιος. Ένας κανονικός καφές με περίπου 80 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης μπορεί να είναι τόσο ενυδατικός όσο και το νερό, σύμφωνα με την έρευνα του Maughan.

 

Με πληροφορίες από: www.Healthstat.gr