Σε ποια φάρμακα μειώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων! Όλη η απόφαση

Το χορό των προεκλογικών παροχών σέρνει και το υπ. Υγείας με την πολιτική ηγεσία να δίνει τα πάντα προς άγραν ψήφων.

Στο πλαίσιο αυτό με τροπολογία θεσμοθετεί μειωμένες συμμετοχές στα φάρμακα, τα οποία υποβάλλονται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα με τροπολογία του υπ. Υγείας καθορίζεται ότι το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται κατά το ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Έτσι, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%.

Επίσης, η εν λόγω τροπολογία αναφέρει ότι ως προς τα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Η διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων, αλλά και ταυτόχρονα ελάφρυνση του κόστους που καταβάλουν οι πολίτες. Διαβάστε ΕΔΩ τι λένε για το θέμα οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν και γενόσημα: “Πρόεδρος Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων: “Άνιση η αντιμετώπιση των ελληνικών φαρμάκων”! Γιατί καθηλώθηκαν οι πωλήσεις των γενοσήμων”

Παράλληλα παρέχεται και σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή.

Ωράριο φαρμακείων

Με την ίδια τροπολογία τίθενται ανώτατα όρια λειτουργίας των φαρμακείων, όπως καθορίζονται ανά Περιφέρεια και για τα αντίστοιχα καταστήματα που πωλούν μη φαρμακευτικά είδη.

Για τον ίδιο λόγο, επιβάλλεται πλέον ως υποχρέωση για τα φαρμακεία να παραμένουν κλειστά κατά συγκεκριμένες αργίες: εθνικές γιορτές, τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η και 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.