Σε ποια περιοχή της Ελλάδας εντοπίζεται αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 100 νέα κρούσματα!

 

 

 

Συνολικά, από 1/5/2017 μέχρι  22/3/2018, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί  2200 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα.

 

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε άτομα Ελληνικής  υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 -44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και  επαγγελματίες  υγείας  που  ήταν  ανεμβολίαστοι  ή  ατελώς εμβολιασμένοι.

 

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «αναμένεται  η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκαν τρεις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Ο τρίτος αφορούσε σε 35χρονη γυναίκα, από το γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, συστήνει εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα  με  το  Εθνικό  Πρόγραμμα  Εμβολιασμών,  παιδιά,  έφηβοι  και ενήλικες  που  έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά

 

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η επιδημιολογική  επιτήρηση  της  νόσου, η  εγρήγορση  των  επαγγελματιών  υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.