Σε υπερδιέγερση ο εγκέφαλος όταν πεθαίνουμε, νέα συγκλονιστική μελέτη

Το μυστήριο του θανάτου είναι κάτι που απασχολεί τον άνθρωπο από πάντα, όμως τώρα, για πρώτη φορά οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλός μας λίγο πριν πεθάνουμε, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Healthstat.gr.

 

Όπως αποκαλύπτουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σημειώνεται μια έξαρση δραστηριότητας στους εγκεφάλους που πεθαίνουν, ακόμη και όταν ένα άτομο σταματήσει να αναπνέει, όπως ανακάλυψαν μετά από έρευνες.

 

«Αυτή είναι ίσως η πρώτη μελέτη που δείχνει πραγματικά ανά δευτερόλεπτο, πώς πεθαίνει ο εγκέφαλος», τόνισαν οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μελετήσει τον εγκέφαλό τους, ενώ βρίσκονταν στη διαδικασία του θανάτου.

 

Ενώ οι μηχανισμοί και η φυσιολογική σημασία αυτών των ευρημάτων στην έρευνα, πρέπει να διερευνηθούν πλήρως, αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι ο ετοιμοθάνατος εγκέφαλος μπορεί να είναι ακόμα ενεργός, σύμφωνα με τον Borjigin, ειδικό ερευνητή της μελέτης.

 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τέσσερις ανθρώπους που πέθαιναν λόγω καρδιακής ανακοπής καθώς τους έβγαζαν τους αναπνευστήρες και διαπίστωσαν ότι δύο από αυτούς είχαν μια ορμή «κυμάτων γάμμα», τα οποία είναι μερικά από τα πιο γρήγορα εγκεφαλικά κύματα του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Αυτό συνέβη περίπου 30 δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά, μετά την απομάκρυνση των ασθενών από τους αναπνευστήρες.

 

Οι συγγραφείς της μελέτης, εξήγησαν ότι αυτά τα «κύματα γάμμα» θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι ασθενείς βίωσαν κάποια μορφή συνείδησης, παρόμοια με το να βρίσκονται σε διαυγή κατάσταση.

 

Ένα μέρος του εγκεφάλου που παρουσίασε υψηλή δραστηριότητα κυμάτων γάμμα ήταν η κροταφοβρεγματική ένωση, πίσω από το αυτί.

 

Σύμφωνα με το Live Science, αυτή η περιοχή μπορεί να ενεργοποιηθεί ιδιαίτερα, όταν κάποιος βλέπει ένα όνειρο ή βιώνει μια «εξωσωματική εμπειρία».

 

Προκειμένου να συλλέξουν αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν παρακολούθησαν τους ετοιμοθάνατους με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, που είναι αισθητήρες που συνδέονται στο τριχωτό της κεφαλής για να ανιχνεύσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στα εγκεφαλικά κύματα.

 

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι επειδή οι ασθενείς πέθαναν, δεν είναι σαφές τι ακριβώς βίωσαν καθώς πέθαιναν και αν αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα σχετίζεται καν με τον θάνατο γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

 

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr