Σκέφτεσαι να δουλέψεις σεζόν; Να τι πρέπει να ξέρεις

Τελικά εσένα σου ταιριάζει; Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά εργασίας είναι πολύ πιθανό να βρεις κάποια στιγμή τον εαυτό σου να φλερτάρει με την ιδέα της εποχιακής απασχόλησης, δηλαδή, της σεζόν σε κάποιο νησί!

 

 

Αν ειδικά δεν έχεις ξαναεργαστεί σε κάτι παρόμοιο και διαθέτεις λογαριασμό στο instagram, είναι ακόμη πιθανότερο να νομίζεις ότι κάπου εκεί, στις καλοκαιρινές αυτές δουλειές, λανθάνει ένα παράλληλο σύμπαν, μια άλλη πραγματικότητα, όπου υπάρχουν χρήματα, διασκέδαση, διακοπές και κάπου στην άκρη, δουλειά!

 

 

Η αλήθεια είναι πως όσοι φεύγουν σεζόν μοιάζουν να το έχουν βάλει σκοπό να μας κάνουν να τους ζηλέψουμε. Και μόνο οι φώτο με τα μαυρισμένα τους κορμιά που αυτομάτως φαίνονται πιο γραμμωμένα και με λιγότερη κυτταρίτιδα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους! Είναι όμως τα πράγματα όσο ρόδινα φαίνονται; Ή στην πραγματικότητα η καθημερινότητα μιας τέτοιας δουλειάς προσομοιάζει επικίνδυνα επεισόδιο “εφιάλτης στην κουζίνα” και οι μποτρίνι-δες είναι εκεί για να βάζουν με επειδεξιότητα το κερασάκι στην τούρτα αποφυγήν χρήσης ακριβέστερων ουσιαστικών);

 

 

Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία και φυσικά την υποκειμενική μου πάντα άποψη, θα προσπαθήσω να σε προετοιμάσω το δυνατό καλύτερα ώστε αφενός να ξέρεις τι να περιμένεις και αφετέρου να πάρεις μια απόφαση. FIRST THINGS FIRST. Όπως σε όλα έτσι και εδώ, το πρώτο σου βήμα είναι να ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητές σου. Κοινώς, το “γιατί” σου. Σε ενδιαφέρει απλά το να μαζέψεις όσο περισσότερα χρήματα γίνεται; Θέλεις ταυτόχρονα να συνδυάσεις διασκέδαση, μπάνια και εξερευνήσεις; Σε απασχολεί όντως το να ασχοληθείς με τα τουριστικά σε μακροπρόθεσμο πλάνο; Ή απλά πας για την εμπειρία και ό,τι κάτσει;

 

 

Οι παραπάνω ερωτήσεις, αλλά και άλλες διευκρινιστικές που θα κάνεις ο ίδιος στον εαυτό σου είναι σημαντικές για τον εξής λόγο: Υπάρχει ΜΕΓΑΛΗ, μεγάλη όμως απόκλιση στην αμοιβή και στις γενικότερες συνθήκες, ανάλογα με το μέρος και το πόστο στο οποίο θα εργαστείς. Επειδή το μυαλό μου βομβαρδίζεται με λεπτομέριες που ίσως σε μπερδέψουν περισσότερο,  i’ll keep it simple. Οι δύο ευρύτατες λοιπόν κατηγορίες, όπως τις έχω ξαναλέω στο μυαλό μου, είναι η δουλειά είτε κάπου στη Χαλκιδική είτε σε κάποιο νησί. Και θα σου εξηγήσω αμέσως τον διαχωρισμό.

 

 

Αρχικά, αν μένεις βόρεια και δουλέψεις στη Χαλκιδική, έχεις τη δυνατότητα ό,τι και αν γίνει να βρεθείς άμεσα σπίτι σου χωρίς τρελά έξοδα επιστροφής και χωρίς ολόκληρο ταξίδι. Σου ακούγεται ίσως αδιάφορο, trust me όμως, δεν είναι. Έπειτα, βασικό μειονέκτημα στη Χαλκιδική είναι οι μισθοί που είναι αισθητά χαμηλότεροι σε σχέση με το να πας Μύκονο, Ρόδο, Πάρο και σε οποιοδήποτε αρκετά mainstream νησί.

 

 

Μιλάω με γενικότητες γιατί μας ενδιαφέρει ο κανόνας και όχι οι εξαιρέσεις. Στον αντίποδα ωστόσο του μειονεκτήματος του χαμηλότερου μισθού έχουμε τα εξής συνήθη θετικά: Η κάλυψη διαμονής και διατροφής είναι στα περισσότερα ξενοδοχεία αυτονόητη. Αυτό ισοδυναμεί με τουλάχιστον 300 ευρώ το μήνα, που σημαίνει ότι αν παίρνεις 700-800Ε -γιατί κάπου εκεί θα παίρνεις- είναι σαν να παίρνεις 1000. Διόλου αμελητέο.

 

 

Εκτός αυτού είναι σύνηθες το να δικαιούσαι 2 ρεπό το μήνα όπως και το να δουλεύεις όντως 8ωρο και όχι να αφήνεις τα κοκκαλάκια σου με 12ωρα και 7 στα 7, όπως στα νησιά. Οφείλεις να το λάβεις υπόψη σου, ανάλογα με τις σωματικές αλλά και τις ψυχικές αντοχές σου. Με 2 ρεπό το μήνα και κανονικό ωράριο πίστεψέ με, προλαβαίνεις να κάνεις τα πάντα.

 

 

Παρακολουθούσα σεμινάριο εξ αποστάσεως, μάθαινα γερμανικά, πήγαινα γυμναστήριο και ευχαριστήθηκα και τη θάλασσα. ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ. Σε ένα νησί μπορεί να παίρνεις από 1000 μέχρι και 2000, ανάλογα φυσικά με την προϋπηρεσία σου κτλ. Ας πούμε 900-1000 γιατί είσαι και αρχάριος.

 

 

Ωστόσο όπως ήδη σου είπα, τα ωράριά σου θα είναι με σχετική σιγουριά βάρβαρα. Κοινώς, θα τα βγάζεις τα λεφτά σου. Για διαμονή και διατροφή μη θεωρείς τίποτε αυτονόητο, γιατί δεν είναι. Πράγμα που αυτομάτως σου δεσμεύει ένα μεγάλο μέρος του μισθού σου. Και τέλος, κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι ένα νησί θα είναι πάντα ένα νησί. Η μέρα που είχα μαζέψει τα ΠΑΝΤΑ, δεν είχα ούτε πιρούνι για να φάω, ήμουν ΚΑΙ άρρωστη και ακυρώθηκαν τα δρομολόγια πλοίου λόγω καιρού, θα μου μείνει αξέχαστη.

 

 

Η αίσθηση του να είσαι αφενός μακριά από το σπίτι σου αλλά να είσαι και αφετέρου σε νησί, μπορεί να σου δημιουργήσει μια κάποια σύγχυση. Ειδικά όταν δεν πάνε όλα μέλι-γάλα στο νέο περιβάλλον. Δηλαδή πάντα. Γενικότερα οι αναποδιές είναι κάτι το αναμενόμενο. Αρχικά, θα χρειαστεί να συγκατοικήσεις, γεγονός που από μόνο του αποτελεί πρόκληση.

 

 

Έπειτα, θα γνωρίσεις τόσο καινούργιο κόσμο, από εργοδότη και συνεργάτες μέχρι τους καθημερινούς πελάτες με τους οποίους θα συναναστρέφεσαι είτε έχεις κέφια είτε ξύπνησες έχοντας δολοφονικές τάσεις και με μάτι που λάμπει περισσότερο και από τον Αυγουστιάτικο ήλιο. Η προσαρμοστικότητα και η καλή σου διάθεση είναι σίγουρα δυο από τα μεγαλύτερα εφόδια που θα χρειαστεί να πακετάρεις. (Εκτός αν είσαι υδροχόος. Τότε απλά καλή διασκέδαση!) Θα σε αφήσω κάπου εδώ, πρώτον για να μη σε παλαβώσω ακόμη δε γνωριστήκαμε, αλλά κυρίως για να σου δώσω τον χρόνο να επεξεργαστείς την ιδέα.

 

 

Μπορεί φαινομενικά να σου ανέφερα περισσότερα αρνητικά, αλλά τα θετικά μπορείς εύκολα να τα σκεφτείς και μόνος σου. Στο δεύτερο μέρος, εάν το πάρεις απόφαση- και βιάσου εδώ που τα λέμε γιατί η σεζόν πλησιάζει- θα μιλήσουμε για πιο πρακτικά ακόμη ζητήματα από το πώς και πού θα στείλεις το βιογραφικό σου τις συνεντεύξεις τί θα πρέπει να πάρεις σίγουρα μαζί σου μέχρι τη στιγμή που θα πατήσεις με το καλό στα νέα εδάφη και θα ξεκινήσεις τη νέα σου δουλειά Εώς τότε όμως, απόλαυσε τις ελεύθερές σου μέρες ! Ποτέ δεν ξέρεις πόσες απομένουν !

Πηγή: frapress.gr