Σκληρές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Γερμανίας για την επιστροφή μεταναστών

Στη φάση των σκληρών διαβουλεύσεων μπήκαν από χθες Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι για τον τρόπο και τη νομική βάση κάτω από την οποία θα γίνονται οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Γερμανία στην Ελλάδα.

 

Το εντυπωσιακό και άκρως ανησυχητικό είναι ότι οι Γερμανοί διεκδικούν οι επιστροφές να μην γίνονται βάση της συνθήκης του Δουβλίνου!

 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πιστοποιεί αν οι παράτυποι μετανάστες, που επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Γερμανία, πέρασαν πράγματι το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία και δεν πρόκειται για παράτυπους αλλοδαπούς που βρίσκονται εδώ και καιρό στην ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς χαρτιά.

 

Και ενώ οι Γερμανοί αξιωματούχοι έδειξαν με το «καλημέρα» τις προθέσεις τους, οι Έλληνες αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι όχι μόνο θα επιμείνουν στο να γίνονται οι επιστροφές με βάση τη συνθήκη του Δουβλίνου αλλά δεν αποκλείεται να ζητήσουν να βρίσκονται και Έλληνες αστυνομικοί στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας όπου είναι το πέρασμα των παράτυπων αλλοδαπών, ώστε να πιστοποιούν και οι ίδιοι τους παράτυπους που επιχειρούν να μπουν στη Γερμανία.

 

Σε τέσσερις εβδομάδες θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις και να έχουν ρυθμιστεί όλες οι λεπτομέρειες, καθώς από 1 Αυγούστου οι αλλοδαποί που μπαίνουν παράνομα στη Γερμανία, θα μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα.

 

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, πάντως, θα στείλουν μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας τρεις διαφορετικές προτάσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ελληνικές Αρχές.

 

Πηγή: cnn

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ