Σοκ στην Τουρκία από πρόβλεψη για σεισμό 7,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη!

Φόβους για έως και 30.000 νεκρούς από έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζουν ειδικοί στην Τουρκία.

 

 

«Σύμφωνα με το σενάριό μας ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ στο ρήγμα της Ανατολίας στην Προποντίδα μπορεί να προκαλέσει το θάνατο 26.000 έως 30.000 ανθρώπων», είπε ο Μουράτ Νουρλού, επικεφαλής του αρμόδιου για τους σεισμούς τμήματος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης, της Τουρκίας (AFAD)

 

 

Η Τουρκία είναι μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, ειδικά στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη κι οι Αρχές προετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου.

 

 

«Το κλειδί στη διαχείριση καταστροφών είναι να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο. Σύμφωνα με το σενάριό μας για την Κωνσταντινούπολη, σε έναν πιθανό σεισμό οι τραυματίες θα φθάσουν τις 60.000. Κάπου 45.000 κτίρια θα υποστούν μεγάλες ζημιές και περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι», προειδοποίησε ο Νουρλού σε συνέδριο που συνδιοργάνωσε προχθές η ΑFAD με τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης επισημαίνοντας ότι τα νούμερα αυτά αφορούν μόνον στην Πόλη κι ότι οι Αρχές έχουν σχεδιάσει 150.000 προσωρινά καταφύγια.

 

 

Τόνισε δε ότι θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ένας τέτοιος σεισμός να προκαλέσει και μεγάλο τσουνάμι.

 

 

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο καθηγητής Σουκρού Ερσόι, του Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου Γιλντίζ υπογράμμισε ότι το χειρότερο σενάριο προβλέπει έναν πολύ μεγάλο σεισμό της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ! «Υπάρχουν πολλά σεισμικά ρήγματα στην Τουρκία που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι εντονότερο για την περιοχή του Μαρμαρά λόγω του μεγάλου πληθυσμού, του αριθμού των κτιρίων και του γεγονότος ότι είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας», είπε.

 

 

«Σεισμός άνω των 7 βαθμών έως το 2023 στην Τουρκία» 

 

Αναφερόμενος στις προβλέψεις των Τούρκων ειδικών ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ,  ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι  δεν πρόκειται για κάτι νέο καθώς κρίνεται πως το ρήγμα της Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει τέτοιο σεισμό μιας και κάποια κομμάτια του ρήγματος δεν έχουν σπάσει. 

 

 

«Μέχρι το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, (στην Κωνσταντινούπολη) πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος γιατί χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει. Πράγματι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός» σημείωσε. 

 

 

Μόνον φέτος το σεισμολογικό Παρατηρητήριο Καντιλί του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου έχει καταγράψει περισσότερες από 5.000 δονήσεις στην Τουρκία.

 

 

Οι προειδοποιήσεις των Τούρκων ειδικών έρχονται καθώς συμπληρώνονται αύριο 19 χρόνια από τον φονικό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στην Προποντίδα, που προκάλεσε το θάνατο 17.480 ανθρώπων, καταστροφές σε 285.000 κτίρια και άφησε άστεγους 600.000 άτομα.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ