Σπανούλης: "Το μπάσκετ δεν είναι τένις, να παίζεις ένας εναντίον ενός"

Πανέτοιμη η Εθνική, όπως εξήγησε ο Βασίλης Σπανούλης εν όψει του μεγάλου ματς με τη Σλοβενία.

 

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν φοβάται στην φετινή Εθνική, αυτός είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Με έναν δικό του έντονο λόγο έκλεισε η προπόνηση της Παρασκευής (5/7) εν όψει του ημιτελικού του Προολυμπιακού Τουρνουά με τη Σλοβενία (6/7 στις 17:30), πριν συναντήσει τα media και δώσει το στίγμα του για το μεγάλο παιχνίδι με την παρέα του Λούκα Ντόντσιτς.

 

Ανέβασες τους τόνους προς το τέλος της προπόνησης, είναι το θέμα της αυτοσυγκέντρωσης, φτάσαμε στην ώρα της αλήθειας, είναι δύο βήμματα ακόμη για να πετύχουμε το στόχο μας και να επιστρέψει η ομάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

 

"Εμείς κοιτάμε το ένα βήμα, δεν κοιτάμε τα δύο. Παίζουμε το μπάσκετ μας, ευχαριστιόμαστε αυτό που κάνουμε, είμαστε μια παρέα, είμαστε μια χώρα που εμείς που παίζουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και ο κόσμος που είναι στο γήπεδο και όσοι βλέπουν από τις τηλεοράσεις είμαστε όλοι ένα. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για την Εθνική της χώρας μας. Και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Με την ίδια συγκέντρωση, την ίδια πίστη ο καθένας προς τον εαυτό του και όλοι μαζί προς την ομάδα".

 

Είδαμε αρκετή ένταση στο λόγο σου προς το τέλος, είναι και οι παίκτες στην ίδια ψυχοσύνθεση με σένα;

 

"Τα παιδιά είναι έτοιμα να παίξουν ένα ακόμη παιχνίδι. Το αντιμετωπίζουμε σαν έναν παιχνίδι σαν όλα τα άλλα. Για να προετοιμαστείς για αυτά τα παιχνίδια πρέπει να έχεις προπονηθεί σε αρκετή ένταση. Και εμείς δεν κάναμε εκπτώσεις στην ενέργεια μας, στον τρόπο που παίζουμε και με τον ίδιο τρόπο θα αγωνιστούμε και αύριο".

 

Είπες χθες καλός ο Ντόντσιτς αλλά πως ο Γιάννης είναι καλύτερος. Είναι παγίδα να σταθούμε μόνο σε αυτούς τους δύο παίκτες; Επίσης ο Ντόντσιτς κάνει όλο το παιχνίδι της Σλοβενίας ενώ ο Γιάννης δεν έχει προσαρμοστεί έτσι, αν και δείχνει να αλλάζει τον τρόπο παιχνίδιου του με σένα στον πάγκο.

 

Προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ 2024: Όλοι οι αστέρες που θα κλέψουν την  παράσταση στο ΣΕΦ - Δείτε βίντεο

 

"Δεν πιστεύω πως έχει αλλάξει ο τρόπος παιχνιδιού του. Σίγουρα όταν παίζει ο Γιάννης θα ψάξεις να βρεις τις λύσεις για να είναι όσο πιο αποδοτικός γίνεται και να πάρει τις επιθέσεις που όπως πιστεύουμε εμείς στο σταφ θα είναι πιο αποδοτικός. Άλλος παίκτης είναι ο Λούκα όμως, άλλος ο Γιάννης όσον αφορά το παιχνίδι τους.

 

Δουλειά μας είναι να βάλουμε τον κάθε παίκτη στο κατάλληλο σημείο για να είναι πιο αποδοτικός και το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και με τον Γιάννη. Δεν μπορείς να έχεις τον Γιάννη στην ομάδα και να μην είναι σημείο αναφοράς. Το μπάσκετ δεν είναι τένις να παίζεις ένας εναντίον ενός. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, έχουμε την ευλογία και την τύχη να διαθέτουμε πέρα από τον Γιάννη και άλλους εξαιρετικούς παίκτες που τα έχουν καταφέρει σε συλλογικό επίπεδο και θέλουμε να τα καταφέρουμε και σε εθνικό".

 

Το γεγονός πως στο σταφ της Σλοβενίας είναι ένας άνθρωπος που ξέρει απ' έξω και ανακατωτά τον Γιάννη δημιουργεί έναν έξτρα πονοκέφαλο και σε σένα;

"Πιστεύω πως όσο και να ξέρεις αυτούς τους παίκτες, ότι και να κάνεις είναι πιο πολύ σε αυτούς. Σε τι μέρα θα βρεθούν. Εμείς πρέπει να δυσκολέψουμε τις αποφάσεις του Ντόντσιτς όπως και η Σλοβενία θα κάνει το ίδιο για τον Γιάννη. Είναι τόσο μεγάλοι παίκτες που έχουν τέτοιο ρεπερτόριο στο παιχνίδι τους και στον τρόπο που σκοράρουν, που είναι δύσκολο να τους σταματήσεις αλλά μπορείς να τους περιορίσεις".

 

Στη δική σου σκέψη πρέπει να υπάρχουν πέντε αμυντικά πλάνα τουλάχιστον για τον Ντόντσιτς;

 

"Όχι, όχι έχουμε μιλήσει στα παιδιά για το πλάνο μας. Έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουμε, το θέμα είναι να πάνε μέσα στο παιχνίδι να το διασκεδάσουν, όπως το κάνουν όλες αυτές τις δύο εβδομάδες. Είναι ένα παιχνίδι μπάσκετ και δεν θα τους πυροβολήσει κάποιος στο κεφάλι αν δεν μπει ένα σουτ ή δεν παίξουν μια άμυνα. Είναι ένα παιχνίδι μπάσκετ και θα δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε για να τα καταφέρουμε.

 

Τα παιδιά πρέπει να είναι περήφανα που φοράνε αυτή τη φανέλα, να νιώθουν τιμή και να μην παίζουμε με το άγχος του αποτελέσματος. Στον αθλητισμό και γενικά στη ζωή όποιος πάει σε ένα παιχνίδι και φοβάται μην χάσει, τότε θα χάσει. Εμείς πρέπει να πάμε στο παιχνίδι, να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, πειθαρχία και να παίξουμε με βάση το πλάνο μας".

 

Θα προτιμούσες στον ημιτελικό την Κροατία και στον τελικό τη Σλοβενία;

 

"Δεν είναι κλισέ η απάντηση μου. Για να βγεις πρώτος σε ένα ολυμπιακό τουρνουά πρέπει να παίξεις με όλους. Εμείς κοιτάμε μόνο τη δική μας ομάδα και να είμαστε έτοιμοι για κάθε αντίπαλο".

 

Η απουσία του Κώστα αλλάζει λίγο τα πλάνα;

 

"Πάνω απ' όλα είμαι στεναχωρημένος για τον Κώστα σαν άνθρωπο και όλα τα παιδιά στην ομάδα γιατί πάνω απ' όλα για μένα πέρα από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες είναι η υγεία κάθε αθλητή. Και αυτό που με στεναχωρεί είναι η υγεία του Κώστα αλλά όπως έχω πει και στον ίδιο, υπάρχουν περισσότερο επίπονα πράγματα στη ζωή μας που είναι πιο στενάχωρα από έναν τραυματισμό.

 

Να χάσεις έναν δικό σου άνθρωπο, να έχεις την υγεία σου, οι άνθρωποι σου. Στη ζωή τα πάντα γίνονται για κάποιο λόγο και πρέπει να είσαι δυνατός για να το φτιάξεις. Όχι να σκεφτείς για το τι έγινε. Να είναι έτοιμος και να δουλέψει πάνω στο πως θα ξεπεράσει τον τραυματισμό του".