Στα «χαρακώματα» για την υπόθεση Novartis

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο μετά την διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή και το αίτημα για άρση της ασυλίας για τον Ανδρέα Λοβέρδο, πρώην υπουργό και βουλευτή. Το κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει αν με την άδειά του, θα κληθεί ο κ. Λοβέρδος να καταθέσει ως ύποπτος ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

 

Επιπλέον, σήμερα θα σταλούν 20 με 30 κλήσεις προς μη πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτοι για δωροδοκία και πιθανά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

 

Ποια πολιτικά πρόσωπα ακόμη ερευνώνται, για ποιος μπαίνει στο αρχείο

 

Η υπόθεση, αρχειοθετείται για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

 

Ανοιχτή παραμένει ακόμα η έρευνα για τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Σύμφωνα με ανώτατες εισαγγελικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ — ΜΠΕ, η έρευνα για κάποια από αυτά τα πρόσωπα θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.

 

Τι αφορά η έρευνα της εισαγγελίας

 

Η εισαγγελική έρευνα που ολοκληρώθηκε αφορά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και αφορά την κοστολόγηση 4 φαρμάκων της Novartis και συγκεκριμένα: Gilenya, Tasigna των 150 mg και 200 mg και Lucentis.

 

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και σε εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκάι, Το Βήμα και Αθήνα 9,84) που εκδόθηκαν από διαφημιστική εταιρεία που δεν έχει μέχρι τώρα γίνει γνωστή από τις έως τώρα καταθέσεις.

 

Τα τέσσερα αυτά φάρμακα διατέθηκαν στην Ελληνική αγορά σε υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αυξήθηκε αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

 

Πάντως, η εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου οι εισαγγελείς διαφθοράς τη συνδέουν με τις καταθέσεις μαρτύρων και τη διαφημιστική εταιρεία.

 

Λοβέρδος: Πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών

 

Οργισμένη η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου. Κάνει λόγο για ελεεινή και δυσώδη πλεκτάνη με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της «άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων».

 

«Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε. Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος.

 

Άγρια πολιτική κόντρα

Η ΝΔ, κατήγγειλε ότι η υπόθεση Novartis αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση και αφήνει αιχμές κατά δικαστικών λειτουργών, πως «ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν».

 

«Το δήθεν "μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

 

Για προσπάθεια εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής. Τονίζει ότι πρόκειται για σκευωρία, η οποία θα καταπέσει απόλυτα και πως οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν.

 

«Ενώ απέφυγε να ερευνήσει ουσιαστικά το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων στο οποίο εμπλέκονται και Υπουργοί της, εμμένει στην σκευωρία στοχοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη και μάλιστα…με δόσεις. Δεν θα της περάσει», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

 

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, κάνει λόγο για πανικό και τρόπο σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ που όπως αναφέρει έσπευσαν να εξυβρίσουν την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Τονίζει επίσης ότι οι επιθέσεις και οι ύβρεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θα γίνουν στο εξής χυδαιότερες, και η στάση τους ακόμη πιο προκλητική, πράγμα που αποτελεί και την πιο απτή απόδειξη της ενοχής τους.

 

«Είχαν και έχουν τους λόγους να είναι πανικόβλητοι, καθώς όλος ο λαός γνωρίζει ότι έστηναν δουλειές, ότι έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα παρασιτώντας σε βάρος του ελληνικού λαού, ότι υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν δουλικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται», αναφέρει το Μαξίμου.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ