Στο χρονοντούλαπο το lockdown: Φτου ξελευθερία και νέα κανονικότητα από σήμερα – Τι αλλάζει

Όλα αλλάζουν από σήμερα (14.05.2021) στην καθημερινότητά μας, με το lockdown να τελειώνει ύστερα από έξι μήνες και επτά μέρες.

 

Είναι μέρα ορόσημο η σημερινή. Όχι μόνο γιατί από τις 05:00 τελείωσε το 6μηνο και μαρτυρικό lockdown αλλά γιατί με το άνοιγμα του τουρισμού, την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων επιχειρείται ένα μικρό βήμα στην επιστροφή στην «κανονικότητα».

 

Ξεκινά μια περίοδος με περισσότερες ελευθερίες, χωρίς sms στο 13033 ή στο 13032 για ψώνια, για αγορές χωρίς click away ή click in shop αλλά πάντα με μέτρα προφύλαξης: μάσκες και αποστάσεις.

 

Έχε γεια lockdown

 

Από σήμερα που τελειώνει το lockdown, το οποίο ανακοινώθηκε στις 7 Νοεμβρίου:

 

-Καταργείται η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.

 

-Παρατείνεται η κυκλοφορία έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 00:30 έως τις 05:00

 

-Ανοίγουν τα μουσεία.

 

-Ανοίγει ο τουρισμός.

 

-Ανοίγουν τα καζίνο.

 

-Ανοίγουν τα γραφεία συνοικεσίων.

 

-Ανοίγουν οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις.

 

lockdown

Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

 

Πως θα μετακινούμαστε από εδώ και πέρα από τον έναν νομό στον άλλο και στα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα); Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

 

Ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

 

Σημειώνεται ότι η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

 

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

 

SMS τέλος

 

Από σήμερα τελειώνουμε και με τον «βραχνά» των sms. Μοιραία, έρχονται και αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών: το λιανεμπόριο επανέρχεται σε αυτό που ξέραμε, χωρίς ραντεβού, δηλαδή, (click in και click away), πλην όμως συνεχίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

 

Αντιθέτως, μουσική δεν θα ακουσθεί στα καταστήματα εστίασης για όλο το μήνα Μάιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ