Στο Λουτράκι ο Σπάνιος Μωβ Ελέφαντας Πόνγκο

O Σπάνιος μωβ ελέφαντας Πόνγκο, θα επισκεφθεί το 5ο νηπιαγωγείο και το 3ο δημοτικό Λουτρακίου για να ενημερώσει τα παιδιά για την έννοια της σπανιότητας και των σπανίων παθήσεων...

 

Το πρόγραμμα μας, που πραγματοποιείται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σπανίων παθήσεων, την 29η Φεβρουαρίου, έχει σαν στόχο την ουσιαστική πληροφόρηση των παιδιών γύρω από τις σπάνιες παθήσεις, την διαφορετικότητα και πάνω από όλα την διαμόρφωση της κοινωνικής τους συνείδησης ανθίζοντας έναν ευαισθητοποιημένο ενήλικα στο μέλλον.

 

Το πρόγραμμα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μέσα από την διαδραστική εξιστόρηση της ιστορίας του Πόνγκο προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών, εγείρει τον προβληματισμό τους για την αόρατη διαφορετικότητα και τα ενημερώνει για ένα σπάνιο νόσημα, αυτό της πνευμονικής υπέρτασης, χωρίς να τα τρομάζει.

 

Η εξιστόρηση της ιστορίας του σπάνιου αυτού ελέφαντα που γεννήθηκε με ένα μικρό ρουθουνάκι που τον δυσκόλευε να παίρνει ανασούλες και έτσι να έχει ένα λαμπερό μωβ χρώμα (λόγω της έλλειψης οξυγόνου), δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να συνειδητοποιούν την σωματική διαφορετικότητα, η οποία πολλές φορές δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι και τελικά να την αποδέχονται.

 

Τα σπάνια νοσήματα είναι πολλά και τα περισσότερα από αυτά παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Στο σύνολο τους, όμως οι “σπάνιοι” ασθενείς στην Ελλάδα αγγίζουν το 1.000.000. Αφιερώνοντας μία σχολική ώρα σε αυτό το διαδραστικό πρόγραμμα προσφέρουμε την απαραίτητη πληροφόρηση που συμβάλλει στην διαμόρφωση μίας ευαισθητοποιημένης νέας γενιάς με τρόπο δημιουργικό, αισιόδοξο και αποτελεσματικό. Τα παιδιά μας μαθαίνουν για τις σπάνιες παθήσεις και τους “σπάνιους ανθρώπους” που πιθανόν να βρίσκονται στην οικογένεια ή στο άμεσο περιβάλλον τους.