Στον Κορυδαλλό ο Γιάννος Παπαντωνίου, στον Ελεώνα Θηβών η σύζυγός του

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται ο Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου στις φυλακές στον Ελεώνα Θηβών, μετά την απόφαση για την προφυλάκισή τους, αργά χθες το βράδυ.

 

 

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του πέρασαν τη νύχτα στη ΓΑΔΑ, και το πρωί της Τετάρτης έμαθαν σε ποια σωφρονιστικά καταστήματα θα οδηγηθούν. 

 

 

Χθες, μετά τη μαραθώνια απολογία του ο πρώην υπουργός σχολίασε λακωνικά την απόφαση της Δικαιοσύνης για την προφυλάκιση του ίδιου και της συζύγου του, κάνοντας λόγο για πολιτική σκοπιμότητα. «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», είπε χαρακτηριστικά. 

 

 

Ο ίδιος, όπως και η σύζυγός του αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται, η οποία είναι  νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα και αφορά σε 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα. Το εν λόγω ποσό δόθηκε, φέρεται να έλαβε ως δώρο ο άλλοτε κραταιός υπουργός για να προωθήσει την κύρια σύμβαση και αυτή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για το εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

 

 

Κατά την εξαντλητική διαδικασία της απολογίας που ουσιαστικά ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και την Τρίτη για την κ.Κουράκου, το ζευγάρι αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου, ότι έλαβαν δώρα για να προωθήσει ο κ.Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

 

 

Κατά την διήμερη απολογητική διαδικασία ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για την σύμβαση που δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, τον κατέστησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας .

 

 

Στο βαρύτατο κατηγορητήριο, που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό.

 

 

Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν πως τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας. Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώχρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.

 

 

Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά κατά τους ανακριτές εμφανίζονται κατατεθημένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου.

 

 

Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

 

 

Αντιδράσεις

 

 

«H προφυλάκιση ενός ανθρώπου είναι συχνά μια δυσάρεστη είδηση. Πόσο μάλλον ενός ζευγαριού. Η προφυλάκιση όμως ενός υπουργού με κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπορεί να εκπέμπει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ότι όσοι κυβέρνησαν και όσοι κυβερνούν δεν είναι υπεράνω των νόμων», τονίζει σε μήνυμά του το Ποτάμι αναφορικά με την απόφαση προφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του.

 

 

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα σημειώνει πως «από τον Μάρτιο του 2017, είχε μιλήσει για λογαριασμούς "συμφερόντων Παπαντωνίου" σε ελβετικές τράπεζες» και τονίζει πως ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης, «είχε αποκαλύψει σχετικά στοιχεία στη Βουλή και στη συνέχεια είχε κληθεί και είχε καταθέσει στην εισαγγελία διαφθοράς. Όλα τα άλλα κόμματα σιώπησαν, εμείς όμως - έστω και μόνοι - επιμείναμε, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα και να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο».

 

 

Απάντηση στον Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση για την προφυλάκισή του ανέφερε ότι «εφαρμόζεται το δόγμα Πολάκη», έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

 

 

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης απαντά στον πρώην υπουργό, λέγοντάς του ότι πληρώνει το «δόγμα Σημίτη».

 

 

«Με 800 σελίδες κατηγορητήριο, με 3 εκατομ μίζες στα πράσα μετά τη δικαστική συνδρομή που ζητήθηκε το 2017 (ενώ η υπόθεση ξεκίνησε το 2005) τολμάει και μιλάει ενώ οδηγείται στη φυλακή για "δόγμα Πολακη" ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της λαμογιάς του εκσυγχρονισμού!!!!», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συνεχίζει: «Γιαννο μου το μαντήλι σου ΒΡΕΘΗΚΕ (απο τη Δικαιοσύνη) ΛΕΡΩΜΕΝΟ !!! Το "δόγμα Σημίτη" πληρώνεις....».

 

Πηγή: cnn.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ