«Σβήνει» το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης, πάνω από τις εκτιμήσεις, αυτό θα γίνει πράξη μέσα στο 2022.

 

Μετά την εισφορά αλληλεγγύης σειρά παίρνουν η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι εφικτή μία μεγέθυνση του ΑΕΠ στα επίπεδα του 6,5%, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που “βλέπουν” ανάπτυξη ακόμη και πάνω από το 8%.

 

Στην κυβέρνηση έχουν δύο στόχους σε ό,τι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης. Ο πρώτος είναι να επεκταθεί και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, όπως επίσης το 2023 να περάσει ως μόνιμο μέτρο, αφού έως και σήμερα είναι έκτακτο.

 

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, σημαίνει ότι χιλιάδες υπάλληλοι που εργάζονται στο δημόσιο και οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ το χρόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

 

 

Οι επόμενες προτεραιότητες της κυβέρνησης

 

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης παραμένουν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα έτσι ώστε η συνολική πτώση να έχει φτάσει τις 5 μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση.

 

Εφόσον αυτό συμβεί θα σημάνει περαιτέρω αύξηση του καθαρού μηνιαίου μισθού των εργαζομένων και σε ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.

 

Τέλος ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι και άλλες παρεμβάσεις, όπως η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ