Συγκίνηση και πολλές αναμνήσεις στη βραδιά για την Ειρήνη Παππά

Στην τιμητική βραδιά μίλησαν όλοι με αγάπη για την δυναμική και λαμπερή της προσωπικότητα.

 

 

 

 

 

Στη μεγάλη Ελληνίδα πρωταγωνίστρια Ειρήνη Παππά, η οποία άφησε ανεξίτηλα το σημάδι του ταλέντου και της ιδιαίτερης ομορφιάς της στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα γενέθλια της ηθοποιού, το βράδυ της Δευτέρας (3 Σεπτεμβρίου), στον ξεχωριστό χώρο που δημιούργησε η ίδια, στο «Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παππά» στο Μοσχάτο, που αποτελεί και τη νέα στέγη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

 

   «Η Ειρήνη Παππά αγαπάει πολύ την Ιταλία και για τους Ιταλούς είναι σίγουρα η πιο αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός. Ο αληθινός λόγος που μας οδήγησε στην απόφαση να την τιμήσουμε, είναι ότι σήμερα χρειαζόμαστε παραδείγματα ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, προσέφεραν πολλά και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. Τέτοιες προσωπικότητες πρέπει να τις παρακολουθούμε με προσοχή γιατί ανήκουν στην ιστορία μας και αποτελούν κομμάτι της ταυτότητάς μας. Γι' αυτό τιμάμε σήμερα την Ειρήνη Παππά, για να της πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας έμαθε. Εμείς έχουμε την ευθύνη να φυλάξουμε αυτή την κληρονομιά» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Ιταλός πρέσβης Εφίζιο Λουίτζι Μάρας.

 

   «Οι άνθρωποι λησμονιούνται όταν τους ξεχνάμε, ειδικά όταν ασκούν αυτό το εφήμερο επάγγελμα του ηθοποιού» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός.

 

   «Όταν πριν από κάποιο καιρό, ήρθε στο γραφείο μου ο Μανούσος Μανουσάκης με την Ξένια Καλδάρα και μου είπαν ότι σκέφτονται να διοργανώσουν μαζί με την ιταλική πρεσβεία τα γενέθλια της Ειρήνης Παππά, δεν θα μπορούσα να μην συμφωνήσω, παρά μόνο να δεχτώ και να νιώσω συγκίνηση και ενθουσιασμό για λογαριασμό όλου του ελληνικού θεάτρου. Γιατί με τη μνήμη και την αμνησία ο τόπος μας έχει θέμα, όπως έχει θέμα με την εκπαίδευση και την παιδεία, στην οποία το Εθνικό Θέατρο πρέπει να έχει ρόλο πρωτοποριακό. Η Ειρήνη Παππά τελείωσε τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εκείνη δημιούργησε αυτό τον χώρο και έκανε το πρώτο βήμα. Είχε δηλαδή, μία σκέψη να επενδύσει στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. Εμείς σαν Εθνικό Θέατρο αναλάβαμε με κάποιον τρόπο να συναντηθούμε με αυτό το όραμα και έτσι σήμερα εκπαιδεύονται εδώ και θα εκπαιδεύονται για πολλά ακόμη χρόνια νέοι άνθρωποι. Πιστεύω ότι η Ειρήνη Παππά θα είναι χαρούμενη και περήφανη γι' αυτό» πρόσθεσε ο κ. Λιβαθινός.

 

   Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος -Ακροάματος (ΚΕΤΘΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Εθνικό Θέατρο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα, έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής καθώς και προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.

 

   Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν η οποία αναφέρθηκε στην κορυφαία ηθοποιό που «έγινε πρότυπο για όλους εμάς», στο «κορίτσι που δεν ξέχασε ποτέ το Χιλιομόδι Κορινθίας απ' όπου ξεκίνησε», στην «τρυφερή, δυναμική, αληθινή, ευαίσθητη και πάνω απ' όλα Ελληνίδα», Ειρήνη Παππά που «πρέσβευσε τον ελληνισμό και το ήθος στα πέρατα του κόσμου». Ο σκηνοθέτης και πρόεδρος του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος και Ακροάματος Μανούσος Μανουσάκης, που είναι ανιψιός της ηθοποιού, ευχαρίστησε όλους όσους ήρθαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν τα ενενηκοστά γενέθλια της Ειρήνης Παππά στο χώρο που δημιούργησε η ίδια και που τώρα «ζωντάνεψε» με τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

 

   Για την καλλιτεχνική πορεία της «Ελληνίδας Καρυάτιδας» και τη «μεγαλοπρεπή φιγούρα» της μίλησε η Κατερίνα Ζαχαρία, Τακτική καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας στο Loyola Marymount University του Λος 'Αντζελες και συνεργάτιδα του Ιδρύματος Κακογιάννη επί δωδεκαετία. «Η Ειρήνη Παππά σας καλεί σε αυτό τον χώρο να αγαπήσετε και να μοιραστείτε το αρχαίο δράμα, όπως και εκείνη έφερε την αρχαία ελληνική τραγωδία κοντά στον κόσμο. Δεν είναι μόνο πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, είναι ο δρόμος για να κοιτάξει η Ελλάδα προς τα έξω και να γίνει το κέντρο του κόσμου. Ας είναι λοιπόν εδώ, το Σχολείον της Αθήνας, ένα σχολείο με την αγάπη της Ειρήνης για τον κόσμο» είπε η κ. Ζαχαρία.

 

   Ο δημοσιογράφος και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης μίλησε για τη γενναιοδωρία της ηθοποιού που τον επέλεξε για φίλο της και που αυτή η σθεναρή φιλία κρατάει 50 χρόνια. «Δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ, αν η Ειρήνη Παππά δεν είχε την ενόραση να συλλάβει αυτό το χώρο σαν το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής. Ήταν τα χρόνια της Χούντας, όταν στην πρώτη μας συνάντηση στη Ρώμη στο Hotel De La Ville μου είπε αφοπλιστικά: "Το όνειρο μου είναι να κάνω ένα σχολείο στην Πειραιώς, γιατί πιστεύω ότι η Πειραιώς μπορεί να γίνει στο μέλλον το Μπρόντγουεϊ της Ελλάδας". Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1993, η Ειρήνη ρίζωσε εδώ».

 

   Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος και Ακροάματος Θοδωρής Αγγελόπουλος απένειμε τιμητική πλακέτα στην διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, Μόνικα Ζέκα, για την πολύχρονη και μοναδική συνεισφορά της στη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και στις ανταλλαγές Ελλήνων και Ιταλών καλλιτεχνών.

 

   Ακολούθησε η προβολή των δύο τελευταίων επεισοδίων της «Οδύσσειας», της ιστορικής ιταλικής τηλεοπτικής σειράς, με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά στον ρόλο της Πηνελόπης. Η «Οδύσσεια» μεταδόθηκε στην RAI σε σκηνοθεσία Φράνκο Ρόσι. Η σειρά παίχτηκε στην Ευρώπη μεταξύ 1968 και 1970. Μόνο στην Ιταλία, την είδαν πάνω από 16 εκατομμύρια τηλεθεατές. Μεταγλωττίστηκε στα αγγλικά, παίχτηκε αρκετές φορές στο δίκτυο TVO στο Οντάριο του Καναδά και μεταδόθηκε στις ΗΠΑ από το CBS το 1978. 

 

   Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» έγραψε το 2009, με αφορμή την βράβευση της ηθοποιού με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας: «Όλοι οι Ιταλοί συνεχίζουν να θυμούνται την Ειρήνη Παππά για την ερμηνεία της στην "Οδύσσεια", σε σκηνοθεσία του Φράνκο Ρόσι, έστω κι αν έχουν περάσει από τότε τέσσερις δεκαετίες».

 

thetoc.gr