Συναγερμός! «Σύμφωνα αίματος» και «στρατηγικές μάχης» απειλούν το Παγκόσμιο Κύπελλο

 

Τα επεισόδια πριν από την συνάντηση της φιλικής Ολλανδία με την Αγγλία, αλλά και οι αποκαλύψεις της «στρατιωτικής προετοιμασίας» των Ρώσων χούλιγκανς, διατηρούν ανησυχίες και προβληματισμό για το Μουντιάλ που ξεκινάει σε 80 ημέρες.

 

 

Ένα…φάντασμα δείχνει να περιπλανιέται στην Ευρώπη, αυτό της βίας, με ένα μεγάλο στόχο: να μετατρέψει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο σε μια επίδειξη δύναμης, μια μεγάλη μάχη που πρέπει να κερδιθεί και να καταστήσει σαφές μια για πάντα ποιος είναι το αφεντικό στον παράλογο σύμπαν των χούλιγκαν.

 

 

Στο Μπουένος Άιρες, στα τέλη Ιανουαρίου, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι της γραμμής barra bravas της Boca, San Lorenzo, Nueva Chica και Velez με φανατικούς της Ντιναμό Μόσχας και Ζενίτ: μια διεθνή σύνοδο κορυφής στο τέλος της οποίας υπήρξε ένα «σύμφωνο αίματος» μεταξύ των Ρώσων και των Αργεντινών ενάντια στους Αγγλους, με δικαιολογία τον πόλεμο των Μαλβινών, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχητικές σκιές στον κόσμο. «Οι Άγγλοι είναι οι εχθροί μας, επειδή είναι οι πρόγονοι του χουλιγκανισμού, αλλά είναι και πάντα μεθυσμένοι: αλλά είμαστε επαγγελματίες», είπε σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC ένα μέλος των Ρώσων φανατικών, που όπως τονίζουν οι Αγγλοι, «οι Ρώσοι θέλουν την κυριαρχία, εξαπλώνοντας ένα κλίμα φόβου που αρχίζει και επηρεάζει όλη την Ήπειρο».

 

 

Σε μία πρώτη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη βία, το 2017 ο Βλαντιμίρ Πούτι, παρουσίασε μία πιο αυστηρή νομοθεσία για εκείνους που δημιουργούν επεισόδια σε αθλητικές εκδηλώσεις. Υπάρχει κίνδυνος κυρώσεων από 3.000 έως 20.000 χιλιάδες ευρώ, αλλά κυρίως ποινές από 8 έως 15 χρόνια. Ο Αντρέι Ζαχάροφ, επικεφαλής της αστυνομίας της Μόσχας, κατέστησε σαφές ότι δεν φοβάται την άφιξη των χούλιγκανς: «Είμαστε έτοιμοι». Το πρόβλημα πάντως είναι ότι ακόμη και η ειδική ταυτότητα φιλάθλου, υποχρεωτική για την αγορά εισιτηρίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που επιτρέπει δωρεάν μεταφορές στα μέσα ενημέρωσης και κυρίως με αυτή αποφεύγεται η βίζα, δεν εγγυάται την εξάλειψη των χούλιγκανς και την δράση τους εκτός των γηπέδων. Εκεί όπου έχουν παρατηρηθεί τα πιο σοβαρά γεγονότα στα τελευταία κορυφαία τουρνουά.

 

 

 

Τα επεισόδια στην Λιόν στο Euro 2016, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ότι οι στρατηγικές μάχης έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίες οι εικόνες του BBC από την προετοιμασία των φανατικών, σε δάσος έξω από τη Μόσχα, αλλά και η επιλογή δημιουργίας ενός εντυπωσιακού δικτύου συνεργασίας με άλλες βίαιες ομάδες, Σέρβους, Γερμανούς, Αργεντινούς. Χωρίς βεβαίως να ξεχνάει κανείς την βιαιότητα των Αγγλων χούλιγκανς. Όλα αυτά, αλλά και η διπλωματική κρίση μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου, δημιουργούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση.

 

 

onsports.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ