Τα μέτρα-ασπίδα για ασφαλές καλοκαίρι – Πώς θα αποφύγουμε νέα έξαρση

Mε στόχο να απολαύσουν οι πολίτες ένα καλοκαίρι χωρίς να κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον κορονοϊό και ενώ οι προσπάθειες εξάλειψης της πανδημίας συνεχίζονται η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων από σήμερα, καθώς επανέρχεται η μουσική σε καφέ και εστιατόρια και δίνεται μια ακόμη χρονική ανάσα για την επιστροφή στο σπίτι μας, δεδομένου ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά πλέον στη 1.30 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5.00 το πρωί.

 

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

 

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ωστόσο ότι απαιτείται εγρήγορση και πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον φονικό ιό, διότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι εύθραυστη λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και για το λόγο αυτό απαιτούνται ειδικά μέτρα, ώστε προληφθούν εξάρσεις της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι λόγω και της έλευσης των τουριστών από άλλες χώρες με διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. 

 

Αλλάζει από σήμερα η καθημερινότητά μας

 

Σήμερα από τις 6 το πρωί:

 

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα

-Επανέρχεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους μόνο για καθήμενους. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου είτε της μουσικής είτε του ωραρίου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

-Επανέρχεται η λειτουργία της εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο εξόδους

-Αυξάνεται η χωρητικότητα στα θεάματα από το 50% σε 75% έως 1.000 θέσεις, στο 70% έως 5.000 θέσεις και στο 65% έως 15.000. Για μεγαλύτερη χωρητικότητα, ισχύσει το όριο των 10.000 ατόμων.

 

Από τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, από τις 6 το πρωί:

 

-Επανεκκινούνται οι πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις σε όλες τις σχολές και τις βαθμίδες

 

-Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία και με rapid ή self test για μαθητές και καθηγητές

 

-Επιτρέπονται τα πανηγύρια σε περιφερειακές ενότητες με άνω του 50% εμβολιασμένους

 

Από την Τρίτη 15 Ιουνίου:

 

-Επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού με όλα τα πρωτόκολλα προστασίας

 

-Στις λαϊκές η απόσταση μεταξύ των πάγκων πηγαίνει ένα μέτρο

 

Μέτρα – ασπίδα για ασφαλές καλοκαίρι

 

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

 

– Η καθημερινή παρακολούθηση της εικόνας της χώρας, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

 

– Η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας να γίνεται με το απαραίτητο PLF και αρνητικό τεστ.

 

– Να συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στα αεροδρόμια και να χρησιμοποιείται αλγόριθμος ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορονοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.

 

– Ιδιαίτερα μέτρα θα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες. Ο βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αυξηθεί το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό.

 

– Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

 

– Φέτος που η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Ανησυχία για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη

 

Το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης P.1.2 (VOC-21JAN-02) στη χώρα – έναν άνδρα στην Αθήνα- ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι η βραζιλιάνικη μετάλλαξη είναι έως και δύο φορές πιο μεταδοτική και φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε έναν βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει από Covid. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε σχετικά:  «Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη μας ανησυχεί, γιατί διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση των εμβολίων». Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα πολύ μολυσματικό στέλεχος, ενώ ήδη ιχνηλατούνται οι επαφές του ατόμου που νοσεί, καθώς συναντήθηκε με ταξιδιώτη που ήρθε στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ