Τα τρία κρίσιμα μέτωπα για την κυβέρνηση και τη ΝΔ

Ακρίβεια, αγρότες και δεξιά ψήφος διαμαρτυρίας απασχολούν την κυβέρνηση, που διαβάζει με προσοχή τις δημοσκοπήσεις εν όψει ευρωεκλογών. Στα τρία καθοριστικά για τη Νέα Δημοκρατία μέτωπα εν όψει των ευρωεκλογών εστιάζει η κυβέρνηση: Ακρίβεια, αγρότες και δεξιά ψήφος διαμαρτυρίας.

 

Βίκυ Σαμαρά

 

Και αυτό καθώς στο Μαξίμου διαβάζουν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία είναι φυσικά η ακρίβεια.

 

Αλλά και ότι η πλειοψηφία των αγροτών και γενικότερα των πολιτών θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για το αυξημένο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

 

Καθώς και ότι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου έχει σταθερά ανοδική τάση στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Μάλιστα και σε μία ακόμη έρευνα, της MRB, η Ελληνική Λύση εμφανίζεται τέταρτο κόμμα, οριακά πάνω από το ΚΚΕ.

 

Η ατζέντα του υπουργικού

 

Δεν είναι τυχαίο συνεπώς ότι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κυριαρχούν η ακρίβεια και τα αγροτικά θέματα.

 

Έτσι, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει την εφαρμογής των μέτρων κατά της ακρίβειας και το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Επίσης, θα εισηγηθεί σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Ο δε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, θα παρουσιάσει νομοσχέδιο που αφορά: α) Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, β) Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει, επίσης, τα εξής θέματα:

 

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια του νομοσχεδίου: α) Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, γ) Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις,

 

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2118 σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μέτρα προσαρμογής στον Κανονισμό 2022/858 σχετικά με ένα πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ερανιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

 

Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη

 

Το ενδιαφέρον στρέφεται φυσικά και στα πολιτικά μηνύματα που θα στείλει στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Παρασκευή θα κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου της ΔΑΠ και τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Λάρισα όπου θα έχει συνάντηση με τους Θεσσαλούς αγρότες.

 

Το συνέδριο της ΔΑΠ θα αποτελέσει φυσικά πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να προτάξει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και ταυτόχρονα να κάνει μασάζ στους δεξιούς ψηφοφόρους και να στείλει μηνύματα εν όψει των ευρωεκλογών.

 

Την Παρασκευή θα καθοριστεί και το “καλάθι” που θα πάρει μαζί του τη Δευτέρα στη Λάρισα ο πρωθυπουργός, προκειμένου η κυβέρνηση να “μαλακώσει” τους αγρότες της Θεσσαλίας.

 

Η Θεσσαλία άλλωστε ήταν η μόνη περιφέρεια την οποία η ΝΔ έχασε στις αυτοδιοικητικές από υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Και στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θέλει να ρίξει βάρος στην περιοχή, εκτιμώντας ότι παρά τη γκρίνια οι δεξιοί αγρότες τελικά δεν θα φύγουν από το γαλάζιο μαντρί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ