Τεράστια ζήτηση το εμβόλιο COVID από τους 65-69 μέσα σε λίγες ώρες

Τεράστια είναι η ζήτηση του εμβολίου COVID για τα άτομα 65-69 ετών, μεέσα σε λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. 

 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Πιερρακάκη, μέσα σε λίγες ώρες έκλεισαν ραντεβού 240.000 άτομα. Ένα ποσοστό 35% δηλαδή αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει ήδη κλείσει το ραντεβού της με το εμβόλιο κορονοϊού.

«Μέσα σε λίγες ώρες 240.000 από τους περίπου 690.000 συμπολίτες μας ηλικίας 65-69 προγραμμάτισαν και τις δύο δόσεις του εμβολιασμού. Τα ραντεβού κλείνονται με SMS για όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, μέσω του http://emvolio.gov.gr και στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά σε tweet του. 

 

Θεμιστοκλέους: Πώς θα μπεις στη λίστα αναμονής για τον εμβολιασμό

 

 Ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, περιέγραψε την περασμένη Δευτέρα (29/3) νέο μηχανισμό αναπλήρωσης αδιάθετων δόσεων εμβολίου με λίστα αναμονής.

 

«Έχουμε ήδη πιλοτικό πρόγραμμα σε διάφορες περιοχές της χώρας που εξετάζει παραμέτρους και μέχρι στιγμής είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα ώστε να προχωρήσουμε στην καθολική του εφαρμογή» ανέφερε αρχικά.

 

Πώς, όμως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός;

 

Κατά τη διάρκεια που ο πολίτης κλείνει το ραντεβού του για το εμβόλιο στην πλατφόρμα, θα μπορεί να επιλέξει αν ο ίδιος θέλει να μπει στη λίστα αναμονής. Για όσους πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού σε ΚΕΠ, σε φαρμακεία είτε με την άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν μπαίνοντας στην πλατφόρμα με το ΑΜΚΑ τους να επιλέξουν την επιλογή ώστε να μπουν στη λίστα αναμονής.

 

Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις σε εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα αυτομάτως θα επιλέγει από τα μελλοντικά ραντεβού - συνήθως ραντεβού μετά από 15 μέρες- έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα. Οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα SMS στο κινητό τους, το οποίο θα τους λέει το εμβολιαστικό κέντρο που πρέπει να μεταβούν και θα πρέπει να το επιβεβαιώσουν ή όχι. Έτσι, οι δικαιούχοι πολίτες με μελλοντικά ραντεβού θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα.

 

Στην περίπτωση που παρά τη λίστα αναμονής παραμένουν αδιάθετες δόσεις, τότε παραμένει σε ισχύ ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι επιπλέον πάνω σε αυτήν την διαδικασία εντάσσονται και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα μπουν σε αυτή τη λίστα αναπλήρωσης εντός εβδομάδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ