Θαλάσσιες ανεμώνες: «Τσίμπησαν» παιδί στο Ναύπλιο. Πώς μοιάζουν, τι πρέπει να προσέχουμε

Θαλάσσιες ανεμώνες έκαναν την εμφάνισή τους σε θάλασσα του Ναυπλίου, προκαλώντας προβλήματα σε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

 

Μπορεί να είναι όμορφες, ωστόσο είναι αρκετά επικίνδυνες, ενώ πολλές φορές, λόγω των εντυπωσιακών χρωμάτων τους, τα παιδιά έχουν την τάση να τις πλησιάζουν, αν τις δουν στα ρηχά της θάλασσας.

 

Για παράδειγμα, ένα παιδί πήγε με την οικογένειά του στην θάλασσα στο Ναύπλιο και όταν μπήκε στα ρηχά, τον τσίμπησε μία θαλάσσια ανεμώνη. Το παιδί πονούσε πολύ ενώ χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες.

 

Οι θαλάσσιες ανεμώνες κάθονται πάνω στα βράχια, δεν μετακινούνται, και αν κάποιος τις ακούμπησε μπορεί να υποστεί και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.

 

Unsplash

 

Ναύπλιο : Στο νοσοκομείο παιδί που ακούμπησε θαλάσσια ανεμώνη σε παραλία -  Πώς μοιάζουν - τι πρέπει να προσέχουμε

 

Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με τη μέδουσα και τα πλοκάμια της είναι κολλώδη και δηλητηριώδη, ενώ αν μας τσιμπήσει θα πρέπει να κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες ή να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

 

Τι λένε οι ειδικοί για τις θαλάσσιες ανεμώνες

 

Η θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά και η ειδική Δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα μίλησαν Mega για το φαινόμενο με τις θαλάσσιες ανεμώνες και για όσα προκαλούν.

 

«Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις και ρυθμούς», είπε αρχικά η κ. Βουτσινά.

 

Θαλάσσια ανεμώνη: Προσοχή στα τσιμπήματα για όσους πάσχουν από αλλεργίες |  Cyclades24

 

«Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά», συμπλήρωσε.

 

Για την προσοχή σε αυτά τα θαλάσσια ζώα, η κ. Βουτσινά υπογράμμισε: «Σε οργανωμένες παράλιες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. Θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό, τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό».

 

Τι προκαλεί στο δέρμα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

 

Η δερματολόγος κ. Δαλαμπούρα ανέφερε σχετικά: «Ανάλογα με την σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα. Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά με τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, την φαγούρα».

 

«Αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από την θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβή, και στην συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας», τόνισε η κ. Δαλαμπούρα.