Θεοδώρα Μαρκέλλου:H ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Θεοδώρα Μαρκέλλου
Διαιτολόγος
Με Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας &Διατροφής
Email:thmarkellou@gmail.com

 

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και αυτό προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστιανής νηστείας.
Κατά την περίοδο αυτή δεν πρέπει να καταναλωθεί οτιδήποτε σχετίζεται με προϊόντα ζωικής
προέλευσης μέχρι το Μ. Σάββατο, φαίνεται πως είναι μια καλή ευκαιρία για να υιοθετήσουμε
μια πιο υγιεινή διατροφη. Ας επικεντρωθούμε όμως καλύτερα για το τι μπορούμε να
καταναλώσουμε την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας.

 

Τα θαλασσινά την συγκεκριμένη μέρα έχουν την τιμητική τους χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες
είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής
αξίας για τον οργανισμό μας για παράδειγμα τα 100γρ τηγανιτά καλαμάρια, γαρίδες
περιέχουν 230kcal ενώ εάν είναι βραστές ή ψητές έχουν τις μισές 115kcal. Πέρα από τα
θαλασσινά καλή επιλογή για την ημέρα εκείνη είναι και τα όσπρια, πλούσια σε πρωτεΐνη,
φυτικές ίνες και βιταμίνη του συμπλέγματα Β συμβάλλουν και στη μείωση της χοληστερίνης.
Λαγάνα το παραδοσιακό ψωμί της Καθαρά Δευτέρας 1 φέτα(30γρ)μας αποδίδει

 

80kcal.Ταραμοσαλάτα εάν και είναι αρκετά εύγεστη ας παραμείνουμε στις 1-2 κουταλιές τις
σούπας μιας που αποδίδουν αρκετές θερμίδες. Οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα
λιπαρά οξέα, που δρουν ευεργετικά στην καρδιά 5 ελιές παρέχουν 48 θερμίδες, όσο δηλαδή
και 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι.

 

Η ημέρα επιβάλλει ούζο το οποίο μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα αν δεν ξεπεράσετε τα 4-
5 δάχτυλα, αν και είναι καλύτερα να προτιμήσετε το κρασί όπου μπορείτε να καταναλώσετε
2-3 ποτηράκια. Το κρασί, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, κυρίως λόγω της
ρεσβερατρόλης, αντιοξειδωτικής ουσίας που βρίσκεται στο φλοιό των κόκκινων σταφυλιών.
Το ένα ποτηράκι κρασί περιέχει γύρω στις 70 θερμίδες.

 

Ο χαλβάς, το παραδοσιακό γλυκό της ημέρας, προσφέρει στον οργανισμό σίδηρο, μαγγάνιο,
φώσφορο και ασβέστιο. Αποτελεί επίσης πηγή «καλών» μονοακόρεστων και πολυακόρεστων
λιπαρών οξέων. Είναι πλούσιος σε φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες Β και Ε που βελτιώνουν
την καρδιαγγειακή και την εγκεφαλική λειτουργία. 1 κομμάτι χαλβά περιέχει 250kcal
Τέλος να αναφέρω πως δεν ξεχνάμε την σαλάτα μας είτε αυτή είναι σε μορφή ωμά-βραστά ή
ψητά λαχανικά

 

Καλή Σαρακοστή