Θεοφάνεια με ανοιχτές εκκλησίες ζητούν οι κληρικοί - Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος

Έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος για τα νέα μέτρα που αφορούν την Εκκλησία. Έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου.
Να παραμείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες για τους πιστούς τα Θεοφάνεια, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον νέο κορωνοϊό που προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου lockdown, ζητά ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στις 11:00 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσης, η ΔΙΣ θα εκτιμήσει τις νέες οδηγίες που ισχύουν από σήμερα Κυριακή και έχουν στόχο την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού.
Η επιστολή του ΙΣΚΕ

«Η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κυβερνήσεως περί απουσίας των πιστών από τη Θεία Λειτουργία της εορτής των Αγίων Θεοφανείων μας δημιουργεί αισθήματα πικρίας καθόσον ο ιερός Κλήρος συντασσόμενος με τα μέτρα προστασίας της υγείας μερίμνησε για την πιστή εφαρμογή τους με τη συνεργασία των λαϊκών μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και του προσωπικού των Ιερών Ναών.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος έχοντας τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του, ζητά μέσω της Σεπτής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Ελληνική Κυβέρνηση να τηρήσει και να τιμήσει τις αποφάσεις της και να μην εμποδιστεί η παρουσία πιστών κατά την μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων. Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς, ενώ δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων εξωτερικά παρά μόνο εσωτερικά.

Οι εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δηλαδή με 25 ή 50 πιστούς, με χρήση μάσκας κλπ».
Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τα νέα μέτρα

«Ο Μακαριώτατος Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μετά από την ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου περί αυστηροποίησης των μέτρων από την Κυριακή (3.1.2021) για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, στα οποία εντάσσεται η λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων, αποφάσισε την σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11:00 το πρωί, η οποία θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιασκέψεως προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ιερούς Ναούς με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού».
Τι ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα και ειδικά για τις εκκλησίες ενημέρωσε ότι θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων ο καθιερωμένος Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς την παρουσία πιστών.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης, οι εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.