Έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τη Δημοτική Αρχή, μετά από την24/2018 απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που έκανε αναφορά για αποκατάσταση ζημιών σε δύο σημεία του παραλιακού μετώπου λόγω αφανούς διαρροής ύδατος.
Από τις εργασίες στο πρώτο σημείο στις 18/4 και μετά παρουσιάστηκαν αρκετά υπηρεσιακά έγγραφα τόσο από τον Αντιδήμαρχο ΤΥ & ΥΠ. ΔΟΜ. κ. Παντελέου όσο και από τον Πρόεδρο του ΔΛΤ κ. Ρουμελιώτη που δικαιολογούσαν ή καλύτερα προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις όποιες ενέργειες. Όμως παράλληλα με αυτά ένα περίεργο φαινόμενο έλαβε χώρα, όταν το email της πρόσκλησης της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΛΤ, σχετικά με τη λήψη απόφασης για τις εργασίες αντιμετώπισης-αποκατάστασης, εστάλη στους Δημοτικούς Συμβούλους 11:36 με ώρα έναρξης συνεδρίασης 11:30.
Σε αυτό ο Πρόεδρος του ΔΛΤ απάντησε ωστόσο ότι εστάλη στα μέλη του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου νωρίτερα και περίπου στις 11:10. Όπως και να έχει όμως δεν θα σταθούμε σε αυτό, αλλά περισσότερο στο να κατανοήσουμε τι είναι η περιβόητη πλέον στο Λουτράκι αφανής διαρροή, πώς εντοπίζεται, πώς αντιμετωπίζεται κατά περίσταση και πώς αντιμετωπίστηκε σε εμάς.
Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται…
Σαν ορισμός αφανής διαρροή είναι η οποιαδήποτε διαρροή υγρού η αερίου (στην περίπτωσή μας νερό) όπου το σημείο και η ποσότητα διαρροής δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού. Αυτό την κάνει να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αρχικά στον εντοπισμό της και έπειτα στην ορθή αντιμετώπισή της. Συνηθισμένη διαρροή τέτοιου είδους που παρατηρείται στις οικίες, είναι η εμφάνιση υγρασίας σε εσωτερικό τοίχο λόγω αστοχίας υδραυλικής σωληνώσεως.
Ας πάμε λοιπόν να δούμε πώς αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη επιχείρηση ύδρευσης στη χώρα μας η ΕΥΔΑΠ μία αφανή διαρροή. Εν έτει 2018 υπάρχει φυσικά μη επεμβατικός τρόπος εντοπισμού οποιασδήποτε αφανούς διαρροής. Eιδικό μηχάνημα την ανιχνεύει (Θερμοκάμερες, Υγρασιόμετρα, Πιεσόμετρα, Γεώφωνο, Υπέρηχοι, κ.α), μετά στοχευμένα η επέμβαση γίνεται μόνο στο σημείο που αντιμετωπίζεται το ζήτημα, επιδιορθώνεται και έπειτα αποκαθίσταται η περιοχή επέμβασης στην πρότερη κατάσταση. Η διαδικασία αυτή μειώνει το κόστος, γιατί έχει ταχύτερο χρόνο επιδιόρθωσης και είναι λιγότερο απαιτητική η αποκατάσταση- επαναφορά.
Και για να μην υπάρχει ο αντίλογος ότι η ΕΥΔΑΠ έχει μεγάλους κύκλους εργασιών-έσοδα και γι’ αυτό τo λόγο διαθέτει εξειδικευμένα και πανάκριβα μηχανήματα, σας αναφέρω ενδεικτικά ότι πολλοί Δήμοι μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ αλλά και από παλαιότερα προγράμματα, διαθέτουνσυστήματα τηλεμετρίας και εντοπισμού διαρροών. Επίσης υπάρχουν και αρκετοί ιδιώτες με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, γεγονός που διαπιστώνεται με μία απλή αναζήτηση στη google. Αυτό σίγουρα μας κάνει να αναλογιστούμε γιατί στην πόλη των λουτρών δεν υπάρχει ένας αντίστοιχος εξοπλισμός και αν υπήρχε πώς και πότε χρησιμοποιείται.
Πως το αντιμετωπίσαμε στο Λουτράκι…
Στην περίπτωσήμας τώρα, η πρώτη ήταν στις 18 Απριλίου όπου εντελώς ξαφνικά κάτοικοι και παρευρισκόμενοι παρατήρησαν συνεργείο του Δήμου να καταστρέφει τον μέχρι πρότινος βραχόκηπο στη συμβολή των οδών Ποσειδώνος και Λ.Κατσώνη με την αιτιολογία της αφανούς διαρροής. Προχθές 25 Απριλίου το φαινόμενο επαναλήφθηκε και στη συμβολή των οδών Ποσειδώνος και Χρ.Λογοθέτη, με σχεδόν ακριβή αναπαραγωγή της πρώτης και το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα. Άλλο ένα σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι και στην δεύτερη εργασία είδαμε να καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα στο βραχόκηπο και όχι να γίνεται οποιαδήποτε εκσκαφή επί του εδάφους για την ανεύρεση ή μη οποιασδήποτε διαρροής. Αυτό ενισχύει και το συμπέρασμα ότι η οποιαδήποτε πιθανή βλάβη βρισκόταν στην υδραυλική λειτουργία του βραχόκηπου η οποία ήταν πάνω από το ύψος των πλακών.
Όμως, επειδή εν τέλει οι βραχόκηποι καταστράφηκαν ολοσχερώς και απομακρύνθηκαν ως μπάζα, αποδεικνύοντας ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της οποιασδήποτε αφανούς διαρροής είναι καταστροφικός, έχω την εξής απορία: Αν τα παραπάνω περιστατικά συνέβαιναν στο μπάνιο του σπιτιού μας θα γκρεμίζαμε όλο το σπίτι ή θα κάναμε ό,τι χρειαζόταν για να γίνει στοχευμένα μόνο στην πηγή του προβλήματος με το ελάχιστο δυνατό κόστος;
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, τα πολλαπλά ερωτήματα που προκύπτουν με τη σειρά των γεγονότων είναι τα εξής:
Στην περίπτωσή μας ποιο ήταν το δεδομένο που ενημέρωσε τις υπηρεσίες για πιθανή αφανή διαρροή στην τοποθεσία των δυο βραχόκηπων; Ενημερώθηκαν μέσω τηλεμετρίας; Υπάρχουν τα σχετικά reports; Υπάρχει η αντίστοιχη εισήγηση που παρουσιάζει τη διαρροή με στοιχεία; Γιατί σε έγγραφο του τμήματος Τεχνικών έργων που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος κ. Παντελέου με ημερομηνία 4/4, δε φαίνεται κάτι σχετικό επισυναπτόμενο, όπως επίσης δε φαίνονται και τα στοιχεία του υπογράφοντος;
Τι οδήγησε το ΔΛΤ να συγκαλέσει έκτακτο ΔΣ την ίδια ημέρα έναρξης των εργασιών αποκατάστασης του πρώτου στις 18/4, ενώ βάσει του εγγράφου θα έπρεπε να λάβει γνώση και να ενεργήσει από 4/4;
Υπάρχουν μήπως φωτογραφίες-στοιχεία που αποδεικνύουν την αναφερόμενη διαρροή ύδατος στη θάλασσα;
Πώς έτυχε και οι δύο αφανείς διαρροές περιορίστηκαν και εντοπίστηκαν μόνο στο σημείο των δύο βραχόκηπων;
Αντιμετωπίστηκε εν τέλει κάποια βλάβη κάτω από την επιφάνεια των πλακών, στο υπόγειο δίκτυο ύδρευσης που αναφέρθηκε στο έγγραφο των Τεχνικών Υπηρεσιών;
Γιατί καταστράφηκαν ολοκληρωτικά οι βραχόκηποι και ακόμα και η περίμετρός τους για να αποκατασταθεί η βλάβη;
Υπήρχαν βάνες για να διακόπτουν τη ροή ύδατος στους βραχόκηπους για περιπτώσεις δυσλειτουργίαςή διαρροής;
Ποιό ήταν το ακριβές κόστος αποκατάστασης σύμφωνα με τα απαιτούμενα υλικά αν ο εντοπισμός της βλάβης ήταν ακριβής; Προχωρήσατε σε διαδικασία προσφορών;
Πώς, Πότε και από Ποιούς αποφασίστηκε η ολική αφαίρεση-καταστροφή και αντικατάσταση των βραχόκηπων με πλάκες;
Η αντικατάσταση του πρώτου βραχόκηπου με πλάκες
Συνοψίζοντας λοιπόν, πολλές φορές τα μικρά πράγματα όπως ένα παγκάκι, ένα παρτέρι, ενας βραχόκηπος, ένα συντριβάνι είναι αυτά που δείχνουν τη λειτουργία και την εικόνα της πόλης μέσα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Η εικόνα ενός βραχόκηπου σε άριστη κατάσταση δείχνει ότι νοιαζεται και φροντίζει ένας κηπουρός τα όμορφα λουλούδια του, ένας υδραυλικός το σύστημα που εκτοξεύει το νερό, ένας ηλεκτρολόγος τον ωραίο φωτισμό του αλλά και ένας πίσω από όλους αυτούς που έχει το όραμα μιας όμορφης πόλης, τόσο για τους δημότες όσο και για τους επισκέπτες της. Στην άλλη πλευρά η “εύκολη” καταστροφή του ως επιλογή δείχνει την έλειψη σεβασμού τόσο στην ίδια την εικόνα της πόλης όσο και στις λεπτομέρειες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της.
Θοδωρής Πέτρου
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων