Τροπολογία για ΠΑΟΚ - Ξάνθη: Ψηφίστηκε με 156 υπέρ

Με 156 «ναι» ψηφίστηκε η τροπολογία για το ποδόσφαιρο που κατέθεσε η κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης.

 

Στην ονομαστική, ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή, 156 βουλευτές υπερψήφισαν την τροπολογία, ενώ 90 βουλευτές καταψήφισαν. Δεν βρέθηκε κανένα «παρών». 

 

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν συνολικά 256 βουλευτές.

 

Από τη Νέα Δημοκρατία απόντες ήταν οι βουλευτές Γιώργος Βαγιωνάς και Αντώνης Σαμαράς, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1. Ο κ. Βαγιωνάς ήταν άρρωστος, σύμφωνα με το ίδιο κανάλι.

 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν οι βουλευτές Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου.

 

Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν.

 

Τι προέβλεπε η τροπολογία

 

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας. Υπογράφεται από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τροποποιεί τον νόμο 2725/1999 αναφορικά με τον ερασιτεχνικό - επαγγελματικό αθλητισμό.

 

Η τροπολογία προβλέπει ποινή αφαίρεσης 5 με 10 βαθμούς από το τρέχον ή το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας ομάδων, αντί για υποβιβασμό.

 

Για στάση ευθύνης από πλευράς της κυβέρνησης, έκανε λόγο η κ. Μενδώνη.

 

«Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης», δήλωσε η υπουργός.

 

Το χρονικό της υπόθεσης που έφερε την κατάθεση τροπολογίας

 

Την κυβερνητική παρέμβαση είχε προαναγγείλει ο Στέλιος Πέτσας, επικαλούμενος επίσης την κοινωνική συνοχή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε γνωστοποιήσει επίσης τη διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη από την ευρωομάδα της ΝΔ τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται».

 

Τον ασκό του Αιόλου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο άνοιξε η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) για υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης.

 

Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΟΚ, ενώ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και παλαίμαχος άσος της ομάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης, απείλησε με παραίτηση, αν δεν άλλαζε η εισήγηση.

 

Συναγερμός στην ΚΟ της ΝΔ για την ψηφοφορία

 

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία στην τροπολογία σήμανε συναγερμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

 

Ο κ. Πέτσας παραδέχτηκε πως πρόκειται για «σοβαρό θέμα» και δεν διέψευσε πληροφορίες που μιλούσαν για τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους γαλάζιους βουλευτές.

 

«Όταν υπάρχει από άλλο κόμμα πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία δεν θα πρέπει η ΚΟ να οργανωθεί για να δούμε τι γίνεται;» διερωτήθηκε.

 

Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει σε κάθε ονομαστική ψηφοφορία:

 

«Να ξέρουμε ποιοι θα είναι παρόντες, ποιοι θα λείπουν, ποιοι δικαιολογημένα θα λείπουν. Υπάρχουν τέτοια θέματα που πάντα γίνονται στην ΚΟ», είπε.

 

sportime.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ