Τζανάκης: Προβληματισμός για το «κοκτέιλ» γρίπης, κορονοϊού και RSV - «Θα βρουν το ανοσοποιητικό μας ανεκπαίδευτο»

«Για γρίπη και κοροναϊό κάνουμε εμβολιασμό, για τον RSV δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλιο, μόνο η μάσκα μας σώζει», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης.
 

Τον προβληματισμό του ότι οι ιώσεις της γρίπης, του RSV και του κορονοϊού θα βρουν το ανοσοποιητικό των πολιτών ανεκπαίδευτη, με την αύξηση της μεταδοτικότητας και πιθανές πρόσθετες ειδικές για τους ευάλωτους, εξέφρασε τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.

 

«Τα προηγούμενα δύο χρόνια ήμασταν με τις μάσκες», εξηγεί ο Νίκος Τζανάκης, «και είμαστε σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου που έρχεται από διακοπές, αρχίζει τις προπονήσεις, και δεν βλέπεται στους αγώνες».

 

Ενδεχομένως αυτό να αυξήσει τη μεταδοτικότητα και πιθανότατα και τα βαριά περιστατικά τουλάχιστον στους ευάλωτους, προειδοποίησε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

 

Πρέπει να εμβολιαστούμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου

 

«Για γρίπη και κορονοϊό κάνουμε εμβολιασμό, για τον RSV δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλιο, μόνο η μάσκα μας σώζει, συμπλήρωσε ο γνωστός πνευμονολόγος.

 

Όλοι όσοι πρέπει να εμβολιαστούμε, πρέπει να εμβολιαστούμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου» τόνισε ο καθηγητής. Θα πρέπει να εμβολιαστούμε τόσο για τη γρίπη όσο με την επικαιροποιημένη δόση για τον κορονοϊό.

 

«Όλοι έχουμε περάσει RSV ως παιδιά»

Ο αναπνευστικός συγκυριακός ιός (RSV) είναι λοίμωξη του αναπνευστικού, βλάπτει παιδιά κάτω από πέντε ευάλωτους στο ανοσοποιητικό και υπέργηρους, και είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες, εξήγησε παράλληλα ο Νίκος Τζανάκης.

 

Όλα τα παιδιά, όλοι μας, διευκρίνισε, έχουμε RSV ως παιδιά, μπορεί να εξελιχθεί σε αναπνευστικά ανεπάρκεια σε όσους έχουν συν-νοσηρότητες και άλλα προβλήματα υγείας.

 

«Είναι μια λοίμωξη που την ξέραμε και την ξέρουμε, τα παιδιά την περνάνε κάθε χρόνο» υπογράμμισε.

 

Γιατί δεν είναι... «τριδημία»

 

Τέλος ο Νίκος Τζανάκης υπογράμμισε γιατί είναι λάθος να μιλάμε για «τριδημία»:

 

«Η Τριδημία είναι ιατρικός καρδιολογικός όρος που αναφέρεται σε αρρυθμίες, κάκιστα χρησιμοποιείται για να πούμε ότι έχουμε τριπλή πανδημία, είναι άκυρος ο όρος», ξεκαθάρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.