Βιταμίνη D: Τα οφέλη από την έκθεση στον ήλιο

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την συνεχόμενη και πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι πλέον γνωστοί σε όλους.

 

Η σύσταση των ιατρών για χρήση του αντηλιακού ακόμα και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θεωρείται αναγκαιότητα για την προστασία του οργανισμού.

 

Ωστόσο δεν θα έπρεπε να παραβλέπουμε και τα οφέλη που μας προσφέρει ο ήλιος.

 

Συγκεκριμένα, όπως έχει αποδεχθεί επιστημονικά η έκθεση στον ήλιο συμβάλλει θετικά τόσο στον υγεία του οργανισμού όσο και στην ψυχική υγεία.

 

Τα οφέλη στην υγεία μας

 

Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι από την έκθεση στον ήλιο επωφελείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και το μυοσκελετικό μας σύστημα.

 

Αυτό συμβαίνει καθώς από την έκθεση στον ήλιο ο οργανισμός παράγει την πολύτιμη βιταμίνη D.

 

Οι υπό εξέλιξη έρευνες δείχνουν ότι με την φωτοθεραπεία προκύπτουν σημαντικά οφέλη στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης, στο καρδιαγγειακό σύστημα, στον διαβήτη και σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου. Για παράδειγμα πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την μειωμένη παραγωγή διάφορων τύπου καρκίνου στο μαστό λόγω χορήγησης της βιταμίνης D και συμπληρώματος ασβεστίου.

 

Τα οφέλη στην ψυχική υγεία

 

Σημαντικές διαταραχές στην ψυχική υγεία έχει αποδεχθεί ότι σχετίζονται με την έλλειψη της βιταμίνης D.

 

Αυτό που έχει ίσως ενδιαφέρον είναι ότι οι χώρες που είναι απομακρυσμένες από τoν Ισημερινό, συνεπώς δεν έχουν επαρκή έκθεση στον ήλιο, οι διάφορες ψυχικές διαταραχές φαίνεται να επικρατούν περισσότερο σε αυτά τα μέρη.

 

Συγκεκριμένα τα οφέλη της βιταμίνης D στην κατάθλιψη είναι σημαντικά.

 

 

Μέσα από πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη έχουν χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης και πως μέσα από τη χορήγησή της είτε με συμπλήρωμα είτε μέσα από τροφές μειώνεται το επίπεδο της κατάθλιψης αλλά και των συμπτωμάτων της. Σε επιστημονική έκθεση που δημοσιεύτηκε υπέδειξε ότι η έλλειψη της βιταμίνης D είναι ένας κοινός παρανομαστής των ανθρώπων που πάσχουν από σχιζοφρένειας και συστάθηκε η χρήση του συμπληρώματος της βιταμίνης αυτής σε πάσχοντων ανθρώπων

 

Βιταμίνη D και κοροναϊός

 

Σε επιστημονική έκθεση που δημοσιεύτηκε υπέδειξε ότι η έλλειψη της βιταμίνης D είναι ένας κοινός παρανομαστής των ανθρώπων που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Συστάθηκε η χρήση του συμπληρώματος της βιταμίνης αυτής ως προληπτικό  και δυνητικό μέτρο αποφυγής επιπλοκών που προκαλούνται στους πάσχοντες σχιζοφρένειας από την νόσο του COVID-19.

 

Σε ποιες τροφές βρίσκουμε την βιταμίνη D

  • Κόκκινο κρέας
  • Λιπαρά ψάρια ( σολωμός, σαρδέλλες)
  • Kρόκο αυγού
  • Φυσικό χυμό πορτοκάλι