Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί την επόμενη Πέμπτη, 9 Ιουνίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ είναι υψηλότερος κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, κάτι που σημαίνει ότι για τον Μάιο η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει πληθωρισμό λίγο χαμηλότερα από το 12%Σ. Τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat o υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν Εσθονία με 20,1%, στην Λετονία με 16,4%, στην Λιθουανία με 18,5% και στην Σλοβακία με 11,8%. Αντίθετα τον χαμηλότερο πληθωρισμό είχαν η Μάλτα με 5,6%, η Γαλλία με 5,8%, η Φινλανδία με 7,1% και η Ιταλία με 7,3%.
Βασική αιτία για την εκτόξευση του πληθωρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η τιμή της ενέργειας.