10 πράγματα που μισεί ο σκύλος μας όταν τα κάνουμε

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Το μοναδικό αυτό ζώο μας δείχνει την αγάπη του χωρίς να περιμένει ανταμοιβή. Είναι πάντα δίπλα μας, δεν μας κρίνει και δεν διαμαρτύρεται ποτέ για κάτι που κάνουμε.

 

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

 

 

Δυο σκυλιά δεν είναι ποτέ ίδια στο χαρακτήρα. Το καθένα έχει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του προτιμήσεις και τους δικούς του φόβους. Όπως και εμείς άλλωστε. Και μπορεί να μη διαμαρτύρονται ποτέ, όπως είπαμε πιο πριν, για αυτά που κάνουμε, όμως υπάρχουν πράγματα που στην κυριολεξία μισούν. Και αν είχαν φωνή θα μας τα έλεγαν. Ποια είναι αυτά; Δείτε και πράξτε ανάλογα:

 

 

 1. Τα αγκαλιάζουμε πολύ σφιχτά

 

 

 

Υπάρχει μια κουβέντα γενικά για αυτό το ζήτημα. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι σκύλοι μισούν τις μεγάλες και έντονες αγκαλιές καθώς αυτό είναι κάτι που μεταξύ τους δεν γίνεται. Δεν θα λέγαμε ότι τις μισούν αλλά ότι δε τις πολυαγαπούν. Γιατί εμείς από τον ενθουσιασμό μας και την αγάπη μας για αυτά το παρακάνουμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι υπερβολικές αγκαλιές δημιουργούν στα σκυλιά στρες και ένταση. Κατεβάζουν πίσω τα αυτά και προσπαθούν να σας ξεφύγουν. Γενικώς νιώθουν άβολα.

 

 

 2. Τα πιέζουμε να γίνουν κοινωνικά

 

 

 

Αν και τα σκυλιά είναι από τη φύση τους κοινωνικά ζώα, εντούτοις υπάρχουν φορές που δεν θέλουν πολλά πολλά. Μερικά μάλιστα αναπτύσσουν και διάφορες φοβίες, όπως πχ. προς τους άντρες, τους ξένους ή και στα παιδιά. Επίσης ένα κοινωνικό σκυλί δεν σημαίνει ότι θα είναι κοινωνικό και με τα άλλα ζώα στη βόλτα ή το πάρκο. Όπως και να το κάνουμε είναι κτητικά και κυριαρχικά πλάσματα.

 

 

Σύμφωνα με τον οργανισμό  Mother Nature News Network αν δείτε το σκύλο σας να γίνεται λίγο επιθετικός ή να έχει άγχος την ώρα που συναντάει άλλα ζώα, μην περιμένετε και καλά να τα συνηθίσει και να χαλαρώσει. Μην τον πιέζετε για αυτό. Επιστρέψτε σπίτι ώστε να του φύγει η ένταση και να χαλαρώσει σε έναν χώρο που του είναι οικείος και σίγουρος.

 

 

 3. Οι βόλτες μας μαζί τους είναι σύντομες

 

 

 

Το γνωστό θέμα που αφορά τους περισσότερους από εμάς. Είναι λάθος αυτό που κάνουν πολλοί, που βγάζουν έξω το σκύλο τους βιαστικά και γρήγορα για να τελειώνουν με το θέμα της βόλτας. Και μόλις αυτός κάνει την ανάγκη του, τρέχουν να τον πάνε σπίτι.

 

 

Τα σκυλιά έχουν ανάγκη από μεγάλη, κανονική, βόλτα. Για να περπατήσουν, να μυρίσουν μυρωδιές, να ασκηθούν, να νιώσουν τον κόσμο. Μην τους το στερείτε. Η όσφρηση ενός σκύλου είναι ένας από τους τρόπους που παίρνει πληροφορίες για τον κόσμο. Μπορεί να σας φαίνεται ανόητο όταν σταματάει για να μυρίσει το γρασίδι ή ένα λουλούδι, όμως αυτή είναι μια ενστικτώδης κίνηση που έχει ανάγκη να την κάνει. Για αυτό δώστε του το χρόνο.

 

 

4. Τους μεταδίδουμε τη λύπη και το άγχος μας 

 

 

 

Τα ζώα είναι σφουγγάρια. Απορροφούν τα συναισθήματά μας και αντιδρούν ανάλογα. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως όταν είστε νευρικοί, αναστατωμένοι, λυπημένοι ή σε ένταση, ο σκύλος σας αντιδρά και αυτός ανάλογα. Ή όταν σας βλέπει να πηγαίνετε πέρα δώθε στο σπίτι, κρατώντας πράγματα ή βαλίτσες, πριν φύγετε δηλαδή για κάπου, να το καταλαβαίνει και να τρέχει να κρυφτεί ή να κατεβάζει το κεφάλι και να αρχίζει να είναι σε ένταση.

 

 

Σύμφωνα με το Pet MD τα σκυλιά “μυρίζουν” το άγχος ή τη νευρικότητά μας, ακόμα και όταν αυτά δεν είναι ιδιαίτερα έντονα. Για αυτό διώξτε τα αρνητικά συναισθήματα τόσο για εσάς όσο και για το ζωάκι σας.

 

 

5. Δεν παίζουμε αρκετά μαζί τους

 

 

 

Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο παίζουμε με τα σκυλιά μας όταν είναι κουταβάκια και λιγότερο όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν. Αυτό είναι λάθος και συμβαίνει επειδή βαριόμαστε ή θεωρούμε ότι εκείνα δεν πολυθέλουν πλέον παιχνίδια.

 

 

Μια έρευνα που έγινε από την Dr. Emily Blackwell, ειδική στη συμπεριφορά των σκύλων, έδειξε ότι τα σκυλιά που παίζουν περισσότερο έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς από τα άλλα που δεν παίζουν συχνά. Τα σκυλιά που παίζουν είναι περισσότερο κοινωνικά, με λιγότερο στρες, λιγότερες φοβίες και λιγότερη επιθετικότητα.

 

 

 6. Αφήνουμε τους άλλους να τα πλησιάζουν στο πρόσωπο 

 

 

 

Είτε πρόκειται για κάποιον φίλο που έρχεται σπίτι μας είτε για κάποιον ξένο, που συναντήσατε στη βόλτα, είναι σημαντικό να υπάρχουν κανόνες για αυτούς που θέλουν να έχουν επαφή μαζί του. Ακόμα και το πιο φιλικό και ήσυχο σκυλί, αν κάποιος ξαφνικά βάλει το πρόσωπό του μούρη με μούρη με το δικό του, άγαρμπα και νευρικά, ενδέχεται να πανικοβληθεί και να γίνει επιθετικό. Ο λόγος είναι γιατί φοβήθηκε. Το ίδιο, εδώ που τα λέμε, δεν θα κάνετε και εσείς αν ξαφνικά έρθει κάποιος, είτε άγνωστος είτε και γνωστός και σας κάνει αυτό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πιο συνηθισμένη αντίδραση είναι ο σκύλος να δαγκώσει το πρόσωπο με το οποίο ήρθε τετ α τετ.

 

 

 7. Τα τιμωρούμε με λάθος τρόπο

 

 

 

Υπάρχει σωστός τρόπος τιμωρίας του σκύλου μας. Υπάρχει όμως και λάθος τρόπος. Το να τον τιμωρούμε με το λάθος τρόπο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χαλάσουμε τη σχέση μας μαζί του και να μη μάθει τι έκανε λάθος.

 

 

Για αυτό δεν χτυπάμε ποτέ ένα ζώο, δεν το χτυπάμε επίσης στη μύτη, όπως κάνουν πολλοί, δεν ουρλιάζουμε, δεν κάνουμε σαν υστερικοί. Όσο και αν νευριάσαμε με κάτι που έκανε, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. «Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο» έχει πει ο Μαχάτμα Γκάντι.

 

 

Επίσης μη μαλώνετε τον σκύλο σας για συμπεριφορές που έχει, ενώ δεν μπήκατε ποτέ στη διαδικασία να του διδάξετε το τι πρέπει να κάνει! Ή για κάτι που έκανε πριν από λίγες ώρες, για παράδειγμα. Πάντα να θυμάστε ότι στόχος της τιμωρίας είναι μια συγκεκριμένη συμπεριφορά του σκύλου και όχι ο ίδιος ο σκύλος.

 

 

 8. Τα αφήνουμε μόνα τους πολλές ώρες

 

 

 

 Δυστυχώς η αλήθεια είναι αυτή: Αν δουλεύετε από το πρωί ως το βράδυ, αν φεύγετε συχνά ταξίδια και αν γενικώς είστε ελάχιστες ώρες στο σπίτι, μην πάρετε σκύλο. Θα είναι άδικο για αυτόν. Η πολλή μοναξιά δημιουργεί, όπως άλλωστε είναι και φυσικό, προβλήματα συμπεριφοράς στο ζώο μας.

Το λεγόμενο άγχος αποχωρισμού δεν είναι μύθος αλλά κάτι που συμβαίνει. Τι να κάνει ο σκυλάκος μόνος του; Η βαρεμάρα είναι πολύ συχνή στα κατοικίδια και δεν θα πρέπει να υπάρχει. Δώστε του την απαραίτητη προσοχή, το σεβασμό που του πρέπει. Επίσης το να μένει πολλές ώρες χωρίς τουαλέτα κάνει κακό στην υγεία του.

 

 

 

9. Τα εκθέτουμε σε χώρους με πολλή φασαρία

 

 

 

Σύμφωνα με τον οργανισμό The Human Society πολλά σκυλιά έχουν κάποια φοβία είτε από κάτι που τους συνέβη στο παρελθόν είτε εκ γενετής. Ο πιο συνηθισμένος τους φόβος είναι οι δυνατοί θόρυβοι. Αυτό θα το έχουμε άλλωστε δει. Που σημαίνει αστραπές, βροντές, φωτιές, ακόμα και φοβία στην ηλεκτρική σκούπα μας αν είναι δυνατή. Οποιοσδήποτε μη οικείος θόρυβος τους προκαλεί φόβο.

Βέβαια μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις αστραπές, όμως μπορούμε να μην τα πηγαίνουμε σε μέρη που έχουν δυνατούς θορύβους. Το να πάρεις το ζώο σου και να το πας, για παράδειγμα, σε ένα σπίτι που γίνεται ανακαίνιση είναι λάθος.

 

 

 

10. Το σπίτι μας έχει μυρωδιές που δεν τις θέλουν

 

 

 

 

Τα σκυλιά έχουν δυνατή όσφρηση και “πιάνουν” τα πάντα. Μυρωδιές που εμείς με δυσκολία μυρίζουμε εκείνα τις μυρίζουν και μάλιστα έντονα. Αρώματα, χλωρίνες, καθαριστικά, πράγματα με αμμωνία, ασετόν, και διάφορα άλλα που αν μπορούσαν να τα αποφύγουν, θα το έκαναν. Η παρουσία τόσο έντονων μυρουδιών κάνει το περιβάλλον τους λιγότερο οικείο. Για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

 

http://petpet.news