Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης: «Ναι» στην επιδότηση των γεννήσεων από τους δήμους

Νέες δυνατότητες κοινωνικής πολιτικής θα έχουν οι δήμοι της Ελλάδας βάσει του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης που παρουσιάστηκε στις 29 Απριλίου από τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, στην κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων της Κεντρικής Eνωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Eνωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

 

Μεταξύ αυτών είναι και η υπό προϋποθέσεις δυνατότητα χορήγησης βοηθήματος στους δημότες που θέλουν να κάνουν οικογένεια, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. 

 

Προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος έως 3.000 ευρώ στις περιπτώσεις γέννησης πρώτου και δεύτερου τέκνου μόνιμων κατοίκων και δημοτών κατόπιν προϋποθέσεων που καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια και εφόσον αυτές οι δαπάνες καλύπτονται από ίδιους πόρους. 

 

Από τα Αγραφα έως το Δοξάτο και από την Κάσο έως τον Δήμο Αποκορώνου της Κρήτης, όλο και περισσότεροι δήμοι επιχείρησαν τα τελευταία τρία χρόνια να βοηθήσουν οικονομικά τους κατοίκους τους για να αποκτήσουν παιδί, με πολλούς από αυτούς εν τέλει να προσκρούουν σε αρνητικές αποφάσεις των κατά τόπους αποκεντρωμένων διοικήσεων και των Ελεγκτικών Συνεδρίων που ελέγχουν τη νομιμότητα των δαπανών. 

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο ταχυτήτων μεταξύ των ΟΤΑ, καθώς κάποιοι αποκεντρωμένοι δήμοι παρείχαν βοηθήματα στους δημότες τους και άλλοι όχι, κατόπιν έκδοσης αντικρουόμενων αποφάσεων από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες.

 

Βοηθήματα έως 3.000 ευρώ 

 

Το θέμα αυτό αναμένεται να επιλυθεί χάρη στις επερχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος έως 3.000 ευρώ στις περιπτώσεις γέννησης πρώτου και δεύτερου τέκνου μόνιμων κατοίκων και δημοτών, κατόπιν προϋποθέσεων που καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια και εφόσον αυτές οι δαπάνες καλύπτονται από ίδιους πόρους. 

 

Πηγές του ΥΠΕΣ ανέφεραν στην «Κ» πως η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάχθηκε στον Νέο Κώδικα έπειτα από αίτημα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας προς το υπουργείο για την άμεση επίλυση των δυσερμήνευτων και πολλές φορές αντικρουόμενων διατάξεων.

 

Αναλύοντας την απόφαση, πηγές του ΥΠΕΣ προσθέτουν πως πλέον τα δημοτικά συμβούλια των δήμων θα μπορούν να καθορίσουν το μερίδιο του προϋπολογισμού τους που θα μπορεί να διατίθεται ως βοήθημα προς τους νέους γονείς, αλλά και τα χρηματικά ποσά με πλαφόν τις 3.000 ευρώ.

 

 

Στήριξη δομών υγείας και κίνητρα σε εκπαιδευτικούς

 

Εκτός από το βοήθημα γονεϊκότητας, στη νέα μορφή κοινωνικής πολιτικής που θα μπορούν να ασκούν οι δήμοι προστίθενται ακόμη δύο δυνατότητες: η στήριξη δομών υγείας και η παροχή κινήτρων σε εκπαιδευτικούς.

 

Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά πρόσωπα αυτών θα μπορούν να επιχορηγούν τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας για την κάλυψη των δαπανών καυσίμων των οχημάτων τους. Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής κινήτρων στους νεοδιόριστους, για δύο έτη από την τοποθέτησή τους, ενισχύοντας την εκπαίδευση σε απομακρυσμένες περιοχές.

 

Η σύνταξη του Κώδικα βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα ακολουθήσει διαβούλευση, ενώ στόχος είναι να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του καλοκαιριού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ