«Γινόμαστε ξανά νεόπτωχοι εξαιτίας των ενοικίων»

Ο ερευνητής, πανεπιστημιακός και ειδικός για τη χαρτογράφηση της Αθήνας, Σταύρος Σπυρέλλης, αποκαλύπτει τι συμβαίνει με την ακρίβεια και τα ενοίκια.

 

Oπανεπιστημιακός Σταύρος Σπυρέλλης, που έχει χαρτογραφήσει πλήρως την αθηναϊκή πρωτεύουσα ως κύριος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με γνωστικό αντικείμενο την Κοινωνική Αστική Γεωγραφία, και μέλος του Εργαστηρίου Κοινωνικών Μετασχηματισμών του Αστικού Χώρου (LaSTcity) του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών, αναλύει στην Τίνα Μανδηλαρά τα πολλαπλά αίτια της ακρίβειας στο κέντρο της πόλης εξαιτίας της αύξησης των ενοικίων. Εξηγεί τι ακριβώς συνέβη με την ιδιοκατοίκηση και πώς ακριβώς η πολυκατοικία, από κοινωνικό αγαθό, μετατράπηκε σε επενδυτική ευκαιρία, πώς από ένα αποθετήριο, που έσωσε την Αθήνα σε δύσκολες εποχές, καταλήξαμε στα επενδυτικά παιχνίδια και στην κερδοσκοπία.

 

«Για μένα σημαντικό ρόλο για την ακρίβεια στις αντικειμενικές αξίες έπαιξε η Golden Visa. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να χαρτογραφήσουμε. Έχω ζητήσει τα δεδομένα. Ρώτησα πότε θα μπορούσαμε να τα έχουμε, γιατί είναι προσωπικά, αλλά δεν πήρα απάντηση. Δεν θέλω να μου πουν πόσοι Ρώσοι, Κινέζοι ή Ισραηλινοί υπάρχουν, αλλά αν στη μία διεύθυνση πουλήθηκαν έξι διαμερίσματα και στην άλλη επτά. Νομίζω ότι το παιχνίδι παίζεται εκεί, στα funds, παρότι δεν είναι ορατά. Σε απόλυτα νούμερα, δεν έχω την απάντηση. Ξέρω ότι έχουν γίνει κάποιες δουλειές καταγραφής από συμβόλαια βάσει του ονόματος, έτσι είδαμε ότι στα Εξάρχεια έχουν γίνει σοβαρές αγοραπωλησίες. Αλλά τον ακριβή βαθμό δεν τον γνωρίζω», επισημαίνει ο κ. Σπυρέλλης.

 

Επίσης, αναλύει τη διαφορά ανάμεσα στις γειτονιές, από την Κυψέλη μέχρι το Παγκράτι, τα διαφορετικά παιχνίδια που κατέληξαν σε εφιάλτη για τους ενοικιαστές που έχουν μετατραπεί σε νεόπτωχους εξαιτίας της ενεργειακής φτώχειας.

 

Λέει σχετικά: «Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να πάψουν να καλύπτονται τα κόστη διαβίωσης και είναι αυτό που είδαμε στην αρχή της κρίσης με τα έξοδα ενοικίου, ρεύματος, νερού. Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι αν πάνω από το 40% του εισοδήματός σου το δίνεις για τη στέγαση, είσαι σε κατάσταση στεγαστικής φτώχειας. Βλέπουμε, δηλαδή, ξανά νεόπτωχους. Δεν είναι ότι με τον μισθό σου δεν θα πληρώσεις το ενοίκιο. Το θέμα είναι τι θα συμβεί αν αρρωστήσεις ή αν αρρωστήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, τι θα γίνει αν προκύψει έξτρα έξοδο, αν σπάσει η πόρτα, τα υδραυλικά ή ο θερμοσίφωνας».

 

Αέρα αισιοδοξίας κομίζουν, ωστόσο, οι κοινωνικοί αγώνες που οδήγησαν σε νίκη για τους κατοίκους των Εξαρχείων και η δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Κατοικία.

 

 

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Τίνα Μανδηλαρά