Επτά από τους 11 βουλευτές και πάνω από 170 στελέχη του κόμματος αναμένεται να αποχωρήσουν την επόμενη Τρίτη αναζητώντας ένα ενωτικό εγχείρημα
Τίτλοι τέλους μπαίνουν στη Νέα Αριστερά έτσι όπως την ξέραμε από την ημέρα αποχώρησης των μελών της από τον ΣΥΡΙΖΑ: την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η μειοψηφία του κόμματος αλλά η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (επτά από τους έντεκα βουλευτές) αποχωρούν για άλλες… πολιτείες.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τους Αλέξη Χαρίτση, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ο έτερος μειονοτικός βουλευτής που ανήκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, ο Οζγκιούρ Φερχάτ, έχει ήδη ανεξαρτητοποιηθεί).
Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης: δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία για 3η θητεία στον Μητσοτάκη, θα επισημάνουν οι αποχωρούντες από τη Νέα Αριστερά
Τούτων δοθέντων, στη Βουλή, ως βουλευτές της Νέας Αριστεράς θα παραμείνουν η Πέτη Πέρκα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Θοδωρής Δρίτσας και η Σία Αναγνωστοπούλου, δεν θα έχουν ωστόσο τα δικαιώματα κοινοβουλευτικής ομάδας στο εξής.
Εκτός από τους επτά βουλευτές, μαζί τους θα αποχωρήσουν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών κ.ά. στελέχη. Εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 170 στελέχη, αφού τόσα περίπου συμμετείχαν σε διαδικτυακή σύσκεψη το βράδυ της Πέμπτης.
Η συνύπαρξη των δύο «στρατοπέδων» είχε καταστεί ανέφικτη -και αυτό είχε γίνει σαφές τους τελευταίους μήνες, στο Συνέδριο φέρ’ ειπείν, αλλά και με την παραίτηση του Αλέξη Χαρίτση από την ηγεσία του κόμματος. Τα στρατηγικά σχέδια ήταν διαφορετικά και αυτό πληροφορούμαστε πως θα αποτυπώνεται και στην κοινή δήλωση των στελεχών που θα αποχωρήσουν. Για τα εν λόγω στελέχη κλείνει ένας κύκλος, θα σημειώνουν επίσης στο κείμενο, το οποίο, όμως, δεν θα είναι επιθετικό προς την άλλη πλευρά.
Τα μείζονα γι’ αυτούς που αποχωρούν είναι δύο: πρώτον, να μη δοθεί η ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια τρίτη κυβερνητική θητεία αφενός, να δώσουν το «παρών» σε ένα ενωτικό εγχείρημα με συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων αφετέρου (άρα, η Νέα Αριστερά με τα σημερινά χαρακτηριστικά της και την προτεραιότητα ανασυγκρότησης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μπορεί να τους καλύψει πολιτικά πλέον).
Ονομαστική αναφορά σε νέο πολιτικό φορέα, εν προκειμένω την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, δεν θα γίνεται, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.
Ταυτόχρονα, το νέο πολιτικό σκηνικό είναι σαφές ότι διαμορφώνει νέες συνθήκες για τον γραμματέα Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την κομματική πλειοψηφία και οι όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες αποφασίσουν να πάρουν μάλλον θα πρέπει να ληφθούν… χθες.
Πολιτικός «σεισμός» μετά την ίδρυση της ΕΛΑΣ. Ανατροπές στις δημοσκοπήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδεικνύει την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΛΑΣ στην πολυπληθή συγκέντρωση της προηγούμενης Τρίτης στο Θησείο
Νίκος Παπαδημητρίου
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, οι πρώτοι χαμένοι από την έλευση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ● Τα δύο ρίσκα του πρώην πρωθυπουργού ● Οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα
Από την Τρίτη το βράδυ, ένας… τυφώνας πέρασε -και παραμένει- από το παγιωμένο, ακίνητο εδώ και καιρό, ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ο «τυφώνας Τσίπρας», όπως έλεγε στην «Εφ.Συν.» πολιτικός αναλυτής.
Μια ματιά στα νέα δεδομένα, όπως αποτυπώνονται ήδη στις πρώτες δημοσκοπήσεις, μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο. Δύο κόμματα της Αριστεράς με διακριτή κοινοβουλευτική και εν γένει πολιτική παρουσία καταβαραθρώνονται στις μετρήσεις. Επίσης, το μέχρι πριν από μία εβδομάδα δεύτερο κόμμα υποχωρεί στην 3η ή ακόμη και στην 4η θέση.
Η σημαντική αυτή υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ όμως, όπως εξηγεί ο συνομιλητής μας, ακυρώνει όλη τη στρατηγική του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, για «νίκη, έστω με μία ψήφο διαφορά». Είναι, κατά συνέπεια, μια «αδιέξοδη στρατηγική».
Το προκληθέν σοκ στη Χαριλάου Τρικούπη εξηγεί και την επιθετικότητά της, μας λέει. Στο σημείο αυτό βάζουμε στη συζήτηση στέλεχος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης: «Πόσοι είναι οι αντίπαλοί σας;», τον ρωτάμε. «Ενας ή δύο;». «Ο αγώνας είναι μονομέτωπος, ο αντίπαλός μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», απαντά και διευκρινίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ θα απαντούν «αν χρειάζεται». Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, «δεν θα απαντάμε στις τοξικές επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ».
Τα ρίσκα
Επιστρέφοντας, όμως, εκεί από όπου όλα ξεκίνησαν, στο Θησείο το βράδυ της Πέμπτης, ο συνομιλητής μας μοιράζεται τα ρίσκα που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας. Και πρώτα, το όνομα «ΕΛΑΣ». Εν αρχή πέτυχε τον στόχο του, να προκαλέσει συζητήσεις ακόμη και μεταξύ εκείνων που δεν ασχολούνται με την πολιτική (ιδίως από τη νεότερη γενιά).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ταυτόχρονα η καταγραφή της πολιτικής προέλευσης όσων αντέδρασαν:
Πρώτη κατηγορία είναι το κυβερνητικό στρατόπεδο: «Ο Αβέρωφ του 1982 είναι η ψυχή της παράταξης», θα μπορούσε να πει κανείς βλέποντας τις αντιδράσεις των κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. «Η ελληνική Δεξιά παραμένει εγκλωβισμένη στη μετεμφυλιακή κουλτούρα της», σχολιάζει.
Η δεύτερη πηγή αντίδρασης ήταν από ένα κομμάτι της Αριστεράς, κυρίως από το ΚΚΕ, που είδε σφετερισμό συμβόλων που μονοπωλεί ώς τώρα: πρόκειται για μια «ανησυχία πολιτικού χαρακτήρα».
Και η τρίτη πηγή είναι από άλλα κόμματα της Αριστεράς: είχαν εκτιμήσει ότι ο πολιτικός φορέας του Αλ. Τσίπρα θα είναι εν τέλει ένα είτε απολιτίκ είτε κεντρώο σχήμα, με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, μέσω του ονόματος στέλνεται το μήνυμα για ένα κόμμα με καθαρό ιδεολογικό πρόσημο, το οποίο (κόμμα) συνδυάζει την Αριστερά με τον πατριωτισμό. Η πρώτη, άλλωστε, εν δυνάμει δεξαμενή είναι το 18% του Ιουνίου του 2023. Εφαλτήριο για την πολιτική αλλαγή.
Αλλο ρίσκο είναι όλα αυτά τα νέα πρόσωπα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ρίξει στην πολιτική αρένα τα τελευταία 24ωρα. Συνδυάζουν «φρεσκάδα και ατομικές ικανότητες», σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, και η εκπροσώπηση ενός κόμματος από αυτούς «θα δείξει κάτι ξεχωριστό. Μακροπρόθεσμα θα είναι μια σημαντική νίκη του νέου κόμματος».
Πρόκειται για «συνειδητό ρίσκο», εκτιμά από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής, που προσθέτει με νόημα: «Μα, μήπως όλη η πολιτική ζωή του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ρίσκα;».
Δύο προτεραιότητες
Η αρχή ήταν καλή, αλλά δεν αρκεί προφανώς. Δύο θα είναι οι βασικές προτεραιότητες από εδώ και πέρα: η οργανωτική ανασυγκρότηση και η προγραμματική ενίσχυση. Συγκεκριμένα, άμεσα αρχίζει η συγκρότηση του κόμματος ανά τομείς, με τον ορισμό συντονιστών. Επίσης, η δημιουργία Πολιτικού Κέντρου, στο οποίο θα διαμορφώνονται οι στρατηγικές επιλογές, αλλά και ενός Εθνικού Συμβουλίου. Αντιθέτως, το Ιδρυτικό Συνέδριο μάλλον παραπέμπεται για μετά τις εκλογές. Στην οργανωτική δουλειά καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των χιλιάδων μελών και εθελοντών, που θα λειτουργούν ως πολιτική κοινότητα.
Στελέχη της ΕΛΑΣ ξεκινούν να οργώνουν τόσο τις γειτονιές των μεγάλων πόλεων όσο και την επαρχία. Η κατεύθυνση είναι οι εκδηλώσεις αυτές να μην αντιγράφουν τις κλασικές κομματικές εκδηλώσεις, με έναν ομιλητή και πολλούς ακροατές, αλλά να είναι εκδηλώσεις διαλόγου, που θα δώσουν την ευκαιρία σε πολλούς όχι μόνο να γνωριστούν με τις θέσεις της ΕΛΑΣ, αλλά και να συμβάλουν στη διαμόρφωσή τους. Στις περιοδείες θα συμμετέχει και ο Αλ. Τσίπρας.
Οι 7 δεσμεύσεις
Στο προγραμματικό σκέλος, οι επτά δεσμεύσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος από το Θησείο πρέπει να εξειδικευθούν. Ψηλά στην ατζέντα της ΕΛΑΣ θα είναι θέματα όπως η ακρίβεια, οι εργασιακές σχέσεις, η λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το κράτος δικαίου, η διαφθορά.
Ειδικώς για τα θέματα διαφάνειας, υπενθυμίζεται ότι το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη στο ενεργητικό του τη δημιουργία της πλατφόρμας «Διαφάνεια» που θα αντικαταστήσει αποτελεσματικά όλες τις εν ενεργεία πλατφόρμες, κλείνοντας τις τρύπες του συστήματος. Τώρα θα ακολουθήσει η 2η φάση με συναντήσεις, επαφές και συνεχή διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη το ΙΝΑΤ οργανώνει στην Αθήνα συνάντηση εργασίας με θέμα: «Διαφάνεια στο δημόσιο χρήμα: από την τυπική ανάρτηση στην ουσιαστική λογοδοσία».
«Λίγα από πολλούς» η συνταγή για το ταμείο
Η διαφάνεια δεν μπορεί παρά να ξεκινάει από το… σπίτι σου, λένε στην ΕΛΑΣ. Γι’ αυτό και τις επόμενες μέρες αρχίζει η καμπάνια για τα οικονομικά του κόμματος. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι απλή και ξεκάθαρη, σύμφωνα με κομματικές πηγές: Λίγα από πολλούς. Η ΕΛΑΣ, διαβεβαιώνουν, δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να στηρίζει τη δράση της σε πλούσιες χορηγίες, αλλά στη συμμετοχή των πολλών.












