Γονείς, που έχουν επικίνδυνες οδηγικές συνήθειες, βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο

Οι γονείς, που μιλάνε στο κινητό ή γράφουν μηνύματα ενώ οδηγούν, είναι πολύ πιθανό να έχουν κι άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως να μη φοράνε ζώνη, να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλα.

 

 

 

 

 

Η μελέτη είναι μικρή αλλά αντιπροσωπευτική και "φωτογραφίζει" όλους εκείνους, που δεν έχουν το νου τους στον δρόμο, ενώ στο ίδιο όχημα επιβαίνουν και τα παιδιά τους.

 

Πάνω από τους μισούς γονείς σε ανώνυμη έρευνα παραδέχτηκαν να μιλούν στο τηλέφωνο ενώ οδηγούν, με τα μικρά παιδιά τους παρόντα στο αυτοκίνητο. Σχεδόν το 15% δεν χρησιμοποιούσε ζώνες ασφαλείας για τα παιδιά του κάθε φορά που οδηγούσε και είχε περισσότερες πιθανότητες να μιλάει στο κινητό του και να έχει γενικώς επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά.

 

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που οδηγούν χωρίς να έχουν όλη τους την προσοχή στο τιμόνι και στους δρόμους, ασχολούμενοι συνήθως με άλλα πράγματα ταυτόχρονα", δήλωσε η Linda Roney από το Πανεπιστήμιο Fairfield στο Κονέκτικατ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

 

"Δυστυχώς όλοι αυτοί κυκλοφορούν ανάμεσά μας".

 

Η Catherine McDonald, ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Τραυματισμών στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την online πλατφόρμα crowdsourcing Turk Prime, για να πάρουν στοιχεία από 760 ενήλικες από 47 αμερικανικές πολιτείες.

 

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 18 ετών, να είναι γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας μεταξύ 4 και 10 ετών και να έχουν οδηγήσει με το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί τουλάχιστον έξι φορές κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες.

 

Η McDonald δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι επέλεξε την ομάδα ηλικίας 4 έως 10 ετών, επειδή τα παιδιά αυτά είναι σε θέση να παρατηρούν τη συμπεριφορά των γονιών τους. Επιπλέον τα παιδιά αυτής της ηλικίας συνήθως αρνούνται να βάλουν ζώνες ασφαλείας.

 

Το 52,2% των γονέων ανέφερε ότι μιλούσε με hands-free στο κινητό ενώ οδηγούσε, παρουσία ενός μικρού παιδιού στο αμάξι και το 47% μιλούσε στο κινητό κρατώντας το με το χέρι. Πάνω από το ένα τρίτο των γονέων ανέφερε ότι διαβάζει τα γραπτά μηνύματά του κατά την οδήγηση και το 26,7% δήλωσε ότι έστελνε γραπτά μηνύματα. Σχεδόν το 14% ανέφερε ότι σέρφαρε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οδηγούσε με παιδιά στο αυτοκίνητο.

 

Εξετάζοντας αν οι επικίνδυνες συμπεριφορές οδήγησης συνδυάζονται, η ομάδα μελέτης διαπίστωσε επίσης ότι το 14,5% των γονέων, που δεν χρησιμοποιούσε συστηματικά τις ζώνες ασφαλείας, ήταν δυο φορές πιο πιθανό να μιλούσε στο κινητό και τρεις φορές πιο πιθανό να παρακολουθούσε τη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Pediatrics.

 

healthmag.gr