Νέο νησί στον Ειρηνικό εξερευνεί η ΝASA

Ένα μυστηριώδες νησί που σχηματίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό φαίνεται πως είναι εδώ για να μείνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.

 

Το νησί, το οποίο σχηματίστηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Ιανουαρίου 2015, δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή έκρηξη κοντά στα νησιά Hunga Tonga και Hunga Haapai. Το νέο νησί είναι ένα από τα τρία που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 150 χρόνια και επιβίωσαν πολύ περισσότερο από τα διαβρωτικά κύματα του ωκεανού εδώ και λίγους μήνες, δήλωσε η NASA, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να αντέχει παρά τα σημάδια διάβρωσης.

 

Οι επιστήμονες ανέφεραν, επίσης, την ύπαρξη βλάστησης στο νησί παρά το μαύρο χαλίκι που υπάρχει ακόμα από την έκρηξη το ηφαίστειου. Εκτός από τη λάσπη, οι ερευνητές βρήκαν βλάστηση στο νησί και ακόμη και μερικά ζώα, συμπεριλαμβανομένης μιας κουκουβάγιας και εκατοντάδων φουντουκιών.

 

Οι ερευνητές είναι τώρα απασχολημένοι με την επεξεργασία των δεδομένων που έχουν αποκτήσει σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν ένα πιο ρεαλιστικό τρισδιάστατο μοντέλο του νησιού και να προσπαθήσουν να υπολογίσουν ακριβώς πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει.