Πάσχα: Τουριστική κίνηση δύο ταχυτήτων στα ξενοδοχεία

Τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας, σε ποσοστό 80%, θα κάνουν πρεμιέρα για τη νέα τουριστική σεζόν την Πρωτομαγιά, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσσιος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το υπόλοιπο 20% των ξενοδοχείων θα εκκινήσουν στις 15 Μαΐου.

 

Στη νησιωτική Ελλάδα και στην Κρήτη, από 25 Απριλίου, οι ξενοδοχειακές μονάδες θα υποδέχονται τους πρώτους επισκέπτες, ενώ σε ό,τι αφορά την Βόρεια Ελλάδα το 70% των τουριστικών μονάδων κάνει «ποδαρικό» 25 Απριλίου και το υπόλοιπο 30% στα μέσα Μαΐου. Σχετικά με τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων, ο κ. Τάσσιος σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

 

Τουριστική κίνηση δύο ταχυτήτων στα ξενοδοχεία για τις ημέρες του Πάσχα

 

Εστιάζοντας στην τουριστική κίνηση των εορταστικών ημερών, η ΠΟΞ σημειώνει ότι η πασχαλινή κίνηση στα ξενοδοχεία της χώρας παρουσιάζει... διπλή εικόνα. Σε σχέση με πέρυσι, παρατηρείται μικρή βελτίωση του αριθμού των προκρατήσεων σε δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς.

 

Σε άλλες περιοχές, όμως, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, η πληρότητα δεν είναι η αναμενόμενη, με τους ξενοδόχους να ελπίζουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Έλληνες εκδρομείς που εμφανίζονται για την ώρα επιφυλακτικοί εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών.

 

Το φετινό Πάσχα συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν και άρα είναι περισσότερα τα ξενοδοχεία που αναμένεται να λειτουργήσουν στους θερινούς προορισμούς, με σκοπό να υποδεχθούν τουρίστες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Βαλκάνια κα). Τη μερίδα του λέοντος κατέχει το τετραήμερο από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα και ο μέσος όρος διαμονής είναι οι τρεις διανυκτερεύσεις.

 

Εντονότερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Κέρκυρα, όπου η τουριστική κίνηση αναμένεται φέτος ενισχυμένη, όπως και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Σαντορίνη και η Μύκονος (μαζί με τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών), η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η περιοχή των Μετεώρων και τα Τρίκαλα, η Μαγνησία και η Κεφαλονιά.

 

Ενδεικτικά, στην Αίγινα οι κρατήσεις αγγίζουν το 80- 90% των διαθέσιμων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και στην Ύδρα οι πληρότητες, αλλά μόνο για ένα τριήμερο, θα φτάσουν σχεδόν το 100%.

 

Ικανοποιητική κρίνεται η κίνηση στην Αρκαδία, την Αχαΐα και την Εύβοια, ενώ ελαφρώς αυξημένη είναι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Λαμίας, όπως και στα περιφερειακά ξενοδοχεία των Σερρών σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία πόλης.