4 tips για να προστατευτείς από τη γρίπη φέτος

Μην ξεχνιέσαι γιατί δεν είναι μόνο ο κορονοϊός ανάμεσά μας

 

 

Ακόμα κι αν τα σχέδιά σου από τώρα έως τον Μάιο περιλαμβάνουν τη διαμονή στο σπίτι, την παραμονή στο κρεβάτι και το να φοράς μόνο πιτζάμες, πρέπει να προστατευτείς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα για τη γρίπη είναι πολύ κοντά και ίδια με αυτά του COVID-19. Και εάν κάνεις το εμβόλιο της γρίπης, είναι πιο εύκολο για τον γιατρό σου να καθορίσει σε επικείμενη μόλυνση εάν έχεις γρίπη ή COVID.

 

Τι πρέπει όμως να κάνεις για να προστατευτείς (εκτός από το εμβόλιο);

 

#1. Μείνε μόνη με τον εαυτό σου

Θα πρέπει να το κάνεις ούτως ή άλλως (COVID γαρ), αλλά η αποφυγή πλήθους όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της σεζόν της γρίπης είναι ένας νόμιμος τρόπος για να αποφύγεις τη μόλυνση, λέει ο Δρ Shanker-Patel .«Εάν μπορείς να περιορίσεις την έκθεσή σου σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων, τότε μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης», λέει. Η γρίπη εξαπλώνεται γρήγορα σε περιορισμένους χώρους.

#2. Βάλε στον οργανισμό σου βιταμίνη D

Η έρευνα, όπως αυτή της μελέτης του 2006 που δημοσιεύθηκε από το Cambridge University Press, υποδηλώνει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (πολύ συχνά το χειμώνα) μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσουν τις πιθανότητες να κολλήσεις τη γρίπη, λέει ο διαιτολόγος Jenna Appel. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Appel συνιστά να διασφαλίσεις ότι θα ικανοποιείς τις ανάγκες σου σε βιταμίνη D (15 μικρογραμμάρια την ημέρα) για τον χειμώνα. Μπορείς να πάρεις ένα συμπλήρωμα ή απλά να φαςπερισσότερα λιπαρά ψάρια όπως σολομό, καθώς και κρόκους αυγών και μανιτάρια.

#3. Με τα προβιοτικά πώς τα πας;

Η κατανάλωση μιας διατροφής φιλικής προς το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της σεζόν της γρίπης. Εστίασε τα γεύματά σου σε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά (όπως βατόμουρα, ντομάτες και γλυκοπατάτες), τα οποία βασικά ενισχύουν την εσωτερική ασπίδα του σώματός κατά της γρίπης. Βάλε στη διατροφή σου τα προβιοτικά τρώγοντας τρόφιμα όπως γιαούρτι, κεφίρ, λάχανο τουρσί. Τα τρόφιμα αυτά θα κάνουν καλό και στο έντερό σου.

#4. Κράτα τις αποστάσεις σου

Ιδανικά, κράτησε απόσταση 2 μέτρων από οποιονδήποτε, ακόμα κι αν φοράς μάσκα. Όπως ο COVID, ο ιός της γρίπης είναι ένα παράσιτο που βρίσκεται σε αναπνευστικές εκκρίσεις που ταξιδεύουν μέσω του αέρα σε μικρά σταγονίδια. Όταν προέρχονται από βήχα ή φτάρνισμα, μπορούν να πετάξουν στον αέρα πριν αναλάβει δράση η βαρύτητα. Ένας ασθενής με γρίπη που βήχει ή φταρνίζεται μπορεί να μολύνει τον αέρα που αναπνέεις. Δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος για να καταλάβεις εάν κάποιος έχει συνάχι, κρυολόγημα ή γρίπη, οπότε είναι καλύτερο να κρατήσεις την απόσταση σου από οποιονδήποτε με ύποπτα συμπτώματα.