Αδέσποτα στο Λουτράκι - Ένα μεγάλο πρόβλημα ζητά λύση!

​Την Δευτέρα, 9.12.19, κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική Σύμβουλος Κασσιανή Κόντη της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε Μαζί», αναφέρθηκε και ανάγνωσε επιστολή της  Δ/νσης Δασών Κορινθίας καθώς και της Δ/νσης της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Κορινθίας. 

 

Αυτή η επιστολή της 29.8.18, ήταν απάντηση σε ανάλογη επιστολή που έστειλαν συμπολίτες μας,  εθελοντές για τα ζώα που διαβιούν στην χωματερή Λουτρακίου, στην προσπάθειά τους να βρουν αρωγούς στον αγώνα τους για αυτά τα ζώα , απευθύνθηκαν στην Δ/νση Δασών Κορινθίας, στο Δασαρχείο Κορίνθου, στην Δ/νση  Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής , τμήμα Κτηνιατρικής και στον Δήμο Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων.

 

Κύριο αίτημα αυτής  της επιστολής της 18.7.2018, ήταν να συνεργαστούν οι παραπάνω υπηρεσίες με τον τοπικό Δήμο ώστε να του παραχωρηθεί μια έκταση που θα οριοθετηθεί, για να μπορούν οι εθελοντές  να συγκεντρώνουν τα ζώα και να παρακολουθούν τις στειρώσεις , την θεραπεία διάφορων ασθενειών, τα κουτάβια κλπ. Αυτή η έκταση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων .

 

Η απαντητική επιστολή της Δ/νσης Δασών Κορινθίας και της Κτηνιατρικής  αναφέρουν αναλυτικά ότι το παραπάνω βασίζεται στις διατάξεις για την εφαρμογή του Ν. 4039/12(ΦΕΚ Α15) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του Ν. 4235/14 (ΦΕΚ Α32) και προβλέπουν την λειτουργία καταφυγίων  και κυνοκομείων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των Δήμων με την συνεργασία των τοπικών φιλοζωικών σωματίων και εθελοντών.

 

Η δημιουργία καταφυγίων διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 604/77 και του Π.Δ. 463/78 και οι δαπάνες σχεδιασμού , οργάνωσης , εξοπλισμού και διαχείρισης χρηματοδοτούνται από το δημόσιο μέχρι και 70% επί του ποσού [εγκύκλιος 2265/122285/9-10-13 της Δ/νσης ΚΑΦΕ (Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών) του Υπ.ΑΑΤ (Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης  & Τροφίμων ).

 

Επιπλέον, αναφέρεται ότι: «από τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 4056/12 (ΦΕΚ Α52)και μεταγενέστερε τροποποιήσεις του, προβλέπεται η παραχώρηση δασικής έκτασης σε Αιγοπροβατοτρόφους  για την δημιουργία και επέκταση σταυλικών εγκαταστάσεων. Αν η πιο πάνω προβλεπόμενη παραχώρηση ισχύει για την Αιγοπροβατοτροφία και τα ιδιωτικά συμφέροντα, γιατί να μην ισχύει για Δήμους και φιλοζωικά σωματεία και κοινωφελείς σκοπούς.».  

 

 Οι παραπάνω ενέργεια θα μειώσει και πιθανά θα εξαλείψει τον φόρτο εργασίας των Κτηνιατρικών και Εισαγγελικών αρχών, τις συγκρούσεις,  προστριβές ή και μηνύσεις μεταξύ των πολιτών καθώς επίσης και τις κακοποιήσεις των ζώων ή και τις ζωοκτονίες. Επίσης, να μην διασύρεται η εικόνα της περιοχής,  μια εικόνα που δεν συνάδει με την φιλοζωία, τον πολιτισμό, την παιδεία και τον ανθρωπισμό ειδικά σε ένα τόπο που κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο τουρισμός. 

 

Τέλος παρακαλούμε τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων  και το Δασαρχείο Κορίνθου να συνεργαστούν και να διερευνήσουν την παραπάνω δυνατότητα ώστε να συνδράμουν τις προσπάθειες της βοήθειας των αδέσποτων ζώων της Χωματερής Λουτρακίου.

 

Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου

Εθελόντρια για τα αδέσποτα