Αφρικανική σκόνη: Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την υγεία

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα από το πρωί της Κυριακής (19.5.24) λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει «πνίξει», για μια ακόμα μέρα, σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας και όπως προειδοποιούν οι γιατροί είναι επικίνδυνη για την υγεία, ιδίως όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

 

Το «κύμα» της αφρικανικής σκόνης έχει σκεπάσει τον ουρανό πάνω από την Αττική, προκαλώντας δυσφορία στους κατοίκους της.

 

Η αφρικανική σκόνη και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που ξεπερνούν πλέον τους 30 βαθμούς Κελσίου σε συνδυασμό με την έντονη υγρασία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

 

Με το υπουργείο Υγείας να συστήνει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να περιορίζουν τις μετακινήσεις και να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, έως και την Τετάρτη θα επικρατούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες με αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή και σκόνη από την Αφρική.

 

«Αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή, κλιματική κρίση, με την υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορεί να έχει εκφάνσεις όπως εκτεταμένους καύσωνες, πολύ μεγάλες πυρκαγιές, λειψυδρία ή ανομβρία, επίσης αύξηση της στάθμης των νερών στις θάλασσες, την ρύπανση της ατμόσφαιρας και της Γης, την αλλαγή της βιοποικιλότητας, φαινόμενα όπως την αφρικανική σκόνη κλπ. Όλα αυτά κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πλήττουν περίπου 3,5 δισεκατομμύριο κόσμο. Κυρίως άτομα που έχουν συννοσηρότητες, τα μεγάλα σε ηλικία άτομα και τους ευάλωτους πληθυσμούς», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

«Αυτή η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 10 είδη νοσημάτων. Μπορεί να οδηγήσει από αλλεργίες και από αναπνευστικά νοσήματα σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε αύξηση του καρκίνου, σε αύξηση του αιφνιδίου θανάτου, προβλήματα νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης, αύξηση τροφιμογενών λοιμώξεων κλπ.», υπογράμμισε.

 

Για το φαινόμενο της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης, επισήμανε πως «το είχαμε και παλιότερα, απλά επειδή τώρα η Σαχάρα ερημοποιείται έρχονται αυτές οι αέριες μάζες και στη Νότια Ευρώπη μπορούν να έρθουν και στη Βόρεια Ευρώπη να περάσουν και τον Ατλαντικό».

 

Όπως είπε, αυτές οι αέριες μάζες μπορεί να περιέχουν και γύρη, βακτήρια, μύκητες, ανόργανες ουσίες, τοξικές ουσίες, μέταλλα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ