Άγιοι Ανάργυροι Γυναικοκτονία: «Δόθηκαν στην ΕΛΑΣ βίντεο κομμένα στο κρίσιμο σημείο»

Η ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση έδωσε κατεπείγουσα εντολή να κατασχεθεί όλο το οπτικοακουστικό υλικό από το αστυνομικό τμήμα, καθώς καταγγέλλεται ότι αυτό που έχει παραδοθεί είναι «πετσοκομμένο», με κενά στο κρίσιμο σημείο.

 

Όπως καταγγέλλει η Ελένη Τζούλη, δικηγόρος της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα, το υλικό που δόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ήταν «πέντε βίντεο τα οποία δεν άνοιγαν καν στο δικό μου στικάκι, το οποίο ζήτησα και έλαβα από την ανακρίτρια, ήταν μπλοκαρισμένο το υλικό, δεν μπορούσε να ανοιχτεί. Με μεγάλο κόπο και με τεχνικούς δικούς της η ανακρίτρια μπόρεσε και το άνοιξε, για να δει τι; Πέντε ίδια βίντεο κομμένα στο κρίσιμο σημείο».

 

 Καθιστική μουσική διαμαρτυρία απο το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, εξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων όπου δολοφονήθηκε η 28χρονη Κυριακή από τον σύντροφό της, Αθήνα, 5 Απριλίου 2024

 

Γι’ το λόγο αυτό, ανέφερε η κα Τζούλη, η ανακρίτρια έκανε αμέσως δεκτό το αίτημα για κατάσχεση όλου του οπτικοακουστικού υλικού.

 

Η δικηγόρος τέλος ανέφερε ότι η οικογένεια της Κυριακής υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή υπόμνημα στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. «Πέραν του υπομνήματος, στην προφορική συζήτηση με τον αξιωματικό που είναι επικεφαλής της διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης, του έκανα μια απλή ερώτηση, που και εγγράφως υποβάλλεται ενώπιόν του: πότε χρονικά κατασχέσατε το οπτικοακουστικό υλικό, εάν το κατασχέσατε, ή αν σας παραδόθηκε από τους υπόπτους. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί εγώ να είμαι ύποπτη για ένα αδίκημα, να έχω υλικό που με ενοχοποιεί και να σας το παραδώσω εγώ. Η ερώτησή μου ήταν απλή. Ποια ήταν η απάντηση; ‘Δεν σας απαντάω. Αν σας απαντήσω θα γίνει άλλος χαμός, μεγαλύτερος από αυτόν που έχει γίνει ήδη’. Αυτή ήταν η απάντηση».

 

Σύμφωνα με την ίδια η απάντηση αυτή είναι έμμεση παραδοχή ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Ενημέρωσε, δε, ότι η οικογένεια σήμερα θα αιτηθεί με εισαγγελική παραγγελία «αντίγραφο της πειθαρχικής δικογραφίας των αστυνομικών που εξελίσσεται στη ΓΑΔΑ. Χθες έμαθα ότι ένας από αυτούς με αναρρωτική είναι στο χωριό του και θα υπομνηματίσει».

 

Επίδομα μητρότητας: Ποιες εργαζόμενες «κόβονται»

 

Επίδομα μητρότητας: Ποιες εργαζόμενες «κόβονται»

Επίδομα μητρότητας: Η εργαλειοποίηση της κοινωνικής πολιτικής για κομματικό όφελος δεν γίνεται πρώτη φορά από τη ΝΔ.

 

Η εμπλοκή σε αυτό και του πρωθυπουργού, με αφορμή την… προεκλογική ενεργοποίηση της παροχής μητρότητας σε όλες τις ασφαλισμένες, έξι και πλέον μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, δεν είναι πρωτοφανής.

 

Ωστόσο, πίσω από τον κομματικό «πατριωτισμό» με χρήματα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) και σε υλοποίηση κοινοτικής οδηγίας 2010/41 (επέκταση σε όλες τις μητέρες και αναδρομικότητα), κρύβεται μια σκόπιμη ασάφεια (εάν δεν πρόκειται για γκάφα):

 

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι μητέρες που τεκνοποίησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο (2023) και μετά θα λάβουν 4.740 ευρώ στο σύνολο.

 

Ωστόσο, το επίδομα που ισούται με τον βασικό μισθό ανειδίκευτου εργάτη, αυξήθηκε στα 830 ευρώ μόλις στις αρχές του μήνα (1/4/2024).

 

Κατά συνέπεια, αν ισχύει ο «υπολογισμός» του υπουργείου Εργασίας, στις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι (δήθεν) θα δώσει 830 ευρώ το μήνα μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο (του 2024), όταν οι υπόλοιπες μητέρες που εντάχθηκαν εξ αρχής στο πρόγραμμα ενίσχυσης της μητρότητα (μισθωτές) ελάμβαναν όλο αυτό το διάστημα 780 ευρώ το μήνα.

 

Δηλαδή θα έλαβαν 50 ευρώ λιγότερα τον μήνα, όσο ήταν έως τις 31 Μάρτιου 2024 ο βασικός μισθός.

 

Τον περισπασμό επικυρώνει και Δελτίο Τύπου του υπουργείο Εργασίας, όπου γίνεται αναφορά για «καταβολή 4.740 ευρώ», ποσό που αντιστοιχεί σε 830 ευρώ από τις 24 Σεπτεμβρίου που ισχύει η αναδρομικότητα της παροχής μητρότητας.

 

Φαίνεται ότι η (προβαλλόμενη) γαλαντομία της κυβέρνησης γίνεται για προεκλογικούς λόγους και όλες οι μητέρες λάβουν, τελικά, 780 ευρώ για έξι μήνες (Οκτώβριος 2023-Μάρτιος 2024) και 830 ευρώ για το υπόλοιπο τρίμηνο (μέχρι τον Ιούνιο του 2024 που συμπληρώνεται το 9μηνο της παροχής).

 

Επίδομα μητρότηας: Ποιες αποκλείονται από την παροχή

 

Από την παροχή μητρότητας αποκλείονται όσες ασφαλισμένες δεν είναι ασφαλιστικά ανήμερες (όσες έχουν δηλαδή οφειλές στον ΕΦΚΑ χωρίς ρύθμιση).

 

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 ασφαλισμένοι-ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν οφειλές στο ασφαλιστικό σύστημα και, εκ των πραγμάτων, όσες είναι νέες μητέρες μεταξύ αυτών των οφειλετών, αποκλείονται από την 9μηνη παροχή μητρότητας.

 

Κατά τα λοιπά η παροχή μπορεί να μεταβιβαστεί για 7 μήνες (από τους 9 συνολικά) και στον πατέρα του παιδιού. Οπότε και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

 

Η σχετική αίτηση κατατίθεται μονό ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: parentalbenefits.dypa.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) προκειμένου να λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας και οι μη μισθωτές.

 

Η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ξεκινάει από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ