Αγίου Βαλεντίνου 2046 – Αστεροειδής ίσως χτυπήσει τη Γη

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, ένας αστεροειδής που ανιχνεύθηκε πρόσφατα να προσκρούσει στη Γη το 2046, έγραψε η Nasa στο Twitter. Και μάλιστα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

 

Ο αστεροειδής – περίπου στο μέγεθος μιας Ολυμπιακής πισίνας – εάν «χτυπήσει», θα φτάσει στην Γη την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2046, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASA.

 

Το πλησιέστερο που αναμένεται να φτάσει ο αστεροειδής στη Γη είναι περίπου 1,1 εκατομμύρια μίλια (1,8 εκ. χλμ.), λέει η Nasa.

 

Όμως οι ερευνητές εξακολουθούν να συλλέγουν δεδομένα, τα οποία λένε ότι μπορεί να αλλάξουν τις προβλέψεις.

 

Ο αστεροειδής, που ονομάζεται 2023 DW, έχει περίπου 1 στις 560 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη, σύμφωνα με τη NASA. Είναι ο μόνος διαστημικός βράχος στη λίστα κινδύνου της NASA που κατατάσσεται στην 1η κλίμακα επικινδυνότητας του Τορίνο.

 

Η κλίμακα, η οποία κυμαίνεται από το 0 έως το 10, μετρά τον κίνδυνο σύγκρουσης διαστημικών αντικειμένων με τη Γη. Όλα τα άλλα αντικείμενα στην κλίμακα βαθμολογούνται με 0, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης.

 

«Αυτό το αντικείμενο δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», είπε στο CNN ο μηχανικός πλοήγησης της JPL, Davide Farnocchia.

 

Ωστόσο, εάν όντως συγκρουστεί μαζί μας, το 2023 DW δεν θα είχε το ίδιο φαινόμενο της καταστροφής με τον αστεροειδή που αποδεκάτισε τους δεινόσαυρους της Γης πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Αυτός ο αστεροειδής ήταν πολύ μεγαλύτερος στα 7,5 μίλια (12 χιλιόμετρα) πλάτος, λέει η Scientific American.