Ακρίβεια: Τα τρόφιμα που οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων

Λαχανικά, έλαια, φρούτα, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και και χυμοί αποτελούν τις κατηγορίες των τροφίμων που αναδεικνύονται «πρωταθλητές των ανατιμήσεων σε ετήσια βάση, τον Σεπτέμβριο.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνολικά η κατηγορία των τροφίμων «έτρεξε» με 9,4% τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 1,6%.

 

Η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης τους εμφανίζεται χαμηλότερος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Όλες τις κατηγορίες παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με πέρσι, ενώ κάποιες εξ αυτών «συνεχίζουν» με διψήφιο ποσοστό ανατιμήσεων.

 

Στην κορυφή των αυξήσεων βρίσκονται τα λαχανικά εμφανίζοντας αύξηση της τάξεως του 17,7% ενώ ακολουθούν έλαια και λίπη με 16,1%, την ίδια στιγμή που διάχυτη είναι η ανησυχία και για νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα στην τιμή του ελαιολάδου. Τα φρούτα εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του 13,9% όπως επίσης και η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων». Ακολουθούν: Λοιπά τρόφιμα με 9,1%, κρέατα με 8,4% Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά με 8,2%, Γαλακτοκομικά και αυγά με 6,7% και καφές-κακάο-τσάι με 6%.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ