Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών: Νέα σημαντικά δεδομένα που δεν πρέπει να παραβλέπουμε

Η ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών αποτελεί μια απλούστατη αλλά σημαντική κίνηση για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Αρκεί να γνωρίζουμε πώς θα την κάνουμε σωστά.

 

Για παράδειγμα, πόσοι γνωρίζουμε ότι αφού αδειάσουμε και ξεπλύνουμε ένα πλαστικό μπουκάλι, προτού το ανακυκλώσουμε, θα πρέπει να το κλείσουμε και πάλι με το πλαστικό καπάκι του;

 

Ορισμένοι ίσως αισθανθούμε μπερδεμένοι με αυτή την οδηγία, καθώς στο παρελθόν, η σύσταση ήταν να αφαιρέσουμε το καπάκι της φιάλης προτού πετάξουμε το μπουκάλι στον μπλε κάδο, επειδή το καπάκι παρασκευάζεται από ένα διαφορετικό είδος πλαστικού. Έκτοτε ωστόσο, οι τεχνολογίες ανακύκλωσης έχουν εξελιχθεί.

 

Γιατί έχει σημασία να ανακυκλώνουμε τα πλαστικά μπουκάλια μαζί με το καπάκι τους

 

Εάν πετάξουμε απλώς το μπουκάλι ξεκούμπωτο, το καπάκι παρόλο που κανονικά ανακυκλώνεται, θα καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς κατά κανόνα, οτιδήποτε μικρότερο από μια πιστωτική κάρτα τοποθετείται στα απλά απορρίματα, καθώς θεωρείται πολύ μικρό για να ανακυκλωθεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό όταν ανακυκλώνουμε τα πλαστικά μπουκάλια να τους βάζουμε καπάκι.

 

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι διάφορες επωνυμίες αναψυκτικών και χυμών, λανσάρουν συσκευασίες όπου το καπάκι δεν αποσπάται από το χάρτινο κουτί ή το πλαστικό μπουκάλι.

 

Αφήνοντας το καπάκι πάνω στο πλαστικό μπουκάλι, βοηθάμε να ανακυκλωθούν και τα δυο μαζί, αντί να στείλουμε το καπάκι κατευθείαν στα σκουπίδια. Οι εταιρείες ανακύκλωσης άλλωστε, διαθέτουν πλέον τεχνολογίες που αντιλαμβάνονται πως το καπάκι και το μπουκάλι αποτελούνται από δύο διαφορετικά είδη πλαστικού. Ωστόσο για τις εταιρείες αυτές, είναι και τα δύο εξίσου πολύτιμα και ως εκ τούτου, τα λιώνουν και τα χρησιμοποιούν αμφότερα.

 

Ακόμη, είναι απαραίτητο να αδειάζουμε εντελώς τα μπουκάλια που πετάμε στην ανακύκλωση. Κι αυτό, γιατί σε περίπτωση που το υγρό που περιλαμβάνεται στο μπουκάλι πέσει πάνω σε υλικά όπως το χαρτί, που πολλές φορές συγκεντρώνεται για ανακύκλωση μαζί με το πλαστικό, τότε το χαρτί, από ανακυκλώσιμο υλικό θα γίνει αυτόματα σκουπίδι.

 

 

Επιπλέον, τοποθετώντας τα καπάκια πίσω στα αντίστοιχα μπουκάλια, αποφεύγουμε το ενδεχόμενο να καταλήξουν να συγκεντρώνεται σωρός στις παραλίες, στα πάρκα ή/και στις πλατείας και να αποτελώντας κίνδυνο για την άγρια ζωή.

 

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη χώρα και την πόλη όπου κατοικούμε, οφείλουμε να γνωρίζουμε τους κανόνες ανακύκλωσης που ισχύουν στην συγκεκριμένη περιοχή. Δεν ισχύουν σε όλες τις πόλεις και χώρες του κόσμου οι ίδες συστάσεις, ενώ ακόμη και δήμοι εντός Ελλάδος έχουν υιοθετήσει πιλοτικά συστήματα ανακύκλωσης, που οι κάτοικοι άλλων πόλεων ούτε γνωρίζουν ακόμη τον τρόπο λειτουργίας τους.