Ανατροπή: Η Τουρκία “παγώνει” την παραλαβή των S400!

Η Τουρκία αναβάλλει την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400 μετά την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι αν συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την Ρωσία και προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα για την παραγωγή των μαχητικών F-35.

 

Την είδηση μετέδωσε πριν από λίγη ώρα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ενώ πρόσθεσε ότι το σχεδιάγραμμα που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, η παραλαβή θα γινόταν σε εννέα μήνες, ωστόσο τώρα η παραλαβή αναβλήθηκε για 19 μήνες.

 

Ως αιτία της αναβολής η Τουρκία προβάλλει τη δικαιολογία ότι στους εννέα μήνες δεν θα προλάβει να έχει πρόσβαση στο λογισμικό και ως εκ τούτου αρχικά οι Ρώσοι μηχανικοί θα έχουν τον χειρισμό. Κάτι που η Τουρκία δεν το επιθυμεί καθώς θέλει να εκπαιδευτούν εξ' αρχής Τούρκοι για τον σκοπό αυτό.

 

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet μεταδίδει πως Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν στους Τούρκους πως οι ρωσικοί S-400 θα είναι μια σοβαρή απειλή για τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και πίεσαν και για την μη παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35.

 

«Δεν είμαστε μόνοι μας, είναι και οι Ρώσοι μέρος της συμφωνίας», φέρεται να δήλωσαν οι Τούρκοι. «Πάρτε τους, αλλά μην τους χρησιμοποιείτε», ανέφεραν οι Αμερικανοί σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα και υποσχέθηκαν άμεση παράδοση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία.

 

«Από την τουρκική πλευρά, θα πρέπει να αναμένουν ότι αν προχωρήσουν στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35», είχε ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία στην αρχή της εβδομάδας, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ.

 

Τέλος, ο κ. Μίτσελ τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Αγκυρας θα συνιστούσε παραβίαση της νομοθεσίας CAATSA (Αντιμετώπιση των Αμερικανών Αντιπάλων Μέσω Κυρώσεων), με βάση την οποία επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

 

Πηγή: ΣΚΑΪ