Αντίο Eurogroup! Οριστική συμφωνία για χρέος - δόση αλλά και μέτρα φωτιά!

«Κρίσιμο Eurogroup«. Πόσες και πόσες φορές ειπώθηκε και γράφτηκε αυτή η φράση στα χρόνια των μνημονίων… Αμέτρητες, ωστόσο το αποψινό ήταν ίσως το κρισιμότερο όλων. Όπερ και εγένετο, καθώς επήλθε οριστική συμφωνία για την Ελλάδα. Τόσο για την έξοδο από τα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης των εταίρων, όσο και για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Ήταν, ξανά, μια μαραθώνια συνεδρίαση που έφτασε τις εννέα ώρες. Πριν την έναρξή της, η αισιοδοξία ήταν διάχυτη. Προσερχόμενοι οι πρωταγωνιστές μιλούσαν για συμφωνία. Ωστόσο τα… σύννεφα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, αφού το… φάντασμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέχισε να πλανάται πάνω από την «στρογγυλή τράπεζα» των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

 

Η Γερμανία ζήτησε μικρότερη διάρκεια στην αποπληρωμή των δανείων του EFSF και η Ελλάδα αρνήθηκε. Ωστόσο αυτή τη φορά δεν ήταν μόνη της. Από την πρώτη στιγμή οι πληροφορίες έκαναν λόγο για υποστήριξη της Γαλλίας (σ.σ. το… γνωστό «γαλλικό κλειδί) και κάπως έτσι η συνεδρίαση διεκόπη.

 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν… όλα τα υπόλοιπα και το «αγκάθι» έμεινε για το τέλος. Περίπου στις 23.30 το βράδυ της Πέμπτης, 21.06.2018, οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έκατσαν ξανά στο τραπέζι. Λίγο μετά την 01:00 τα ξημερώματα, «έσκασε» η είδηση για την ύπαρξη συμφωνίας!

 

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία του Eurogroup

 

Eurogroup

 

 

Με μια τελευταία δόση ύψους 15 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο -σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο- πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

 

 

«Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο Σεντένο μετά τη λήξη μιας μαραθώνιας συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο στην οποία βρέθηκε η χρυσή τομή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

 

Σύμφωνα με τον Σεντένο, το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τους επόμενους 22 μήνες.

 

 

Το ανακοινωθέν του Eurogroup περιγράφει λεπτομερώς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το πλαίσιο του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης και συνοδεύεται από παράρτημα δύο σελίδων, στο οποίο σημειώνονται «τηλεγραφικά» οι δεσμεύσεις των επόμενων ετών.

 

Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι δέκα έτη, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη. Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.

 

Στο παράρτημα, κάτω από την διατύπωση «fiscal structural measures», δηλαδή δημοσιονομικά, διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, «κρύβεται» η επαναβεβαίωση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, καθώς αυτή είναι η ορολογία με την οποία περιγράφουν τα μέτρα αυτά οι θεσμοί και στο παράρτημα σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί απολύτως τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060.

 

Αναλυτικότερα: 

 

Πολυεπίπεδες μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και πολλές δεσμεύσεις προβλέπει το κείμενο των υποχρεώσεων που καλείται να ακολουθήσει η Ελλάδα στη μεταπρογραμματική εποχή, έτσι ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους.

 

Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα σημεία του ανακοινωθέντος είναι τα εξής:

 

1. Δημοσιονομικά 

 

- Προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060

 

- Σημειώνεται ότι "οι συμφωνηθείσες δεσμεύσεις πολιτικής που σχετίζονται με το πρόγραμμα θα συνδεθούν με την επιστροφή των ANFAs και SMP", κάτι που σημαίνει ότι η σταδιακή επιστροφή αυτού του ποσού, που υπολογίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ, θα γίνεται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης 

 

- Γίνεται έμμεση αναφορά στις περικοπές συντάξεων και στη μείωση αφορολόγητου

 

- Ζητείται η επαρκής στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

 

- Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, για να αποφύγει τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων και τις μεταρρυθμίσεις που υποδεικνύει το Ελεγκτικό Συνέδριο

 

- Θα ολοκληρώσει την παρακολούθηση και πρόβλεψη μετρητών για το σύστημα λογαριασμού του Γενικού Δημοσίου, το Σχέδιο Λογαριασμών για την κεντρική διοίκηση. 

 

2. Κοινωνική πρόνοια

 

- Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του συστήματος πρόνοιας, δημιουργώντας ένα ενιαίο ταμείο συντάξεων στα μέσα του 2020. 

 

- Να εκσυγχρονίσει το σύστημα υγείας, ανοίγοντας 120 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως τα μέσα του 2018 και 240 ως τα μέσα του 2020. 

 

- Να ολοκληρώσει τα κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας και τη μεταρρύθμισή τους, εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα για τα άτομα με αναπηρίες 

 

3. Χρηματοοικονομική σταθερότητα

 

- Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα μείωσης των κόκκινων δανείων (εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.ά.) 

 

- Θα συνεχιστεί η χαλάρωση των capital controls, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη

 

- Θα λάβει μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας της Δικαιοσύνης

 

- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ρευστοποιησει τα μερίδια σε συστημικές τράπεζες της Ελλάδας και θα παραμείνει αυτόνομο από την πολιτική

 

 

4. Αγορά εργασίας - αγορές προϊόντων

 

- Η Ελλάδα θα περιφρουρησει την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας διαδικασίας επικαιροποίησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με μια νομοθεσία του 2012.

 

- Θα ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο, εντάσσοντας μέσα πλήρεις πληροφορίες για τις δασικές εκτάσεις

 

- Για την ενεργειακή μεταρρύθμιση, θα μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή 

 

5. Υπερταμείο και ιδιωτικοποιήσεις

 

- Η Ελλάδα δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις συναλλαγές του Ελληνικού και της ΔΕΣΦΑ (μέσα 2018), των ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς υπολοίπων μετοχών στο Υπερταμείο) και τη Μαρίνα Αλίμου (μέσα 2019), την Εγνατία, τη ΔΕΠΑ, τις μετοχές του Ελληνικού την ΕΥΑΘ και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019). 

 

- Την πώληση ή άλλη μορφή νομισματοποίησης των μετοχών της ΔΕΗ, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και της υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας (μέσα 2021) καθώς και άλλα περιφερειακά λιμάνια (μέσα 2022).

 

- Τη μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο και την αναδιάρθρωση του ΕΤΑΔ, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018 

 

6. Δημόσια Διοίκηση

 

- Η Ελλάδα θα εξασφαλίσει το διορισμό Διοικητικών Γραμματέων και όλων των Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με το νόμο στο Δημόσιο, βάσει νομοθεσίας του 2016, ως το τέλος του 2018

 

- Εφαρμογή όλων των συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς ως τα μέσα του 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ