Απαραίτητη «η αλλαγή πορείας» για τη διασφάλιση του νερού προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Την ανάγκη «να αλλάξει πορεία» η ανθρωπότητα σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται το νερό, επεσήμανε την Παρασκευή (24/3) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στο κλείσιμο μιας διάσκεψης για το εν λόγω ζήτημα.

 

Ειδικότερα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι το νερό «πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας» καθώς «είναι το πιο πολύτιμο δημόσιο αγαθό» και απαραίτητο για την υγεία, την υγιεινή, την ειρήνη, την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλεια.

 

«Όλες οι ελπίδες της ανθρωπότητας για το μέλλον εξαρτώνται, κατά έναν τρόπο, από την αλλαγή της στάσης της η οποία θα βασίζεται στην επιστήμη, ώστε να δοθεί ζωή στο Πρόγραμμα Δράσης για το Νερό» που ορίστηκε με βάση τις δεσμεύσεις που έγιναν στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης, πρόσθεσε ο ίδιος, ζητώντας να γίνουν προσπάθειες «που θα αλλάξουν τα δεδομένα» ώστε όλος ο κόσμος στον πλανήτη να έχει νερό.

 

Ο κόσμος δεν βρίσκεται σε σωστό δρόμο, ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το νερό ως το 2030, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και την αποχέτευση για όλους.

 

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε», τόνισε ο Γκουτέρες ο οποίος την Τετάρτη (22/3) επέκρινε «τη βαμπιρική υπερκατανάλωση» νερού της ανθρωπότητας και την κλιματική κρίση που έχει προκαλέσει.

 

Από την κατασκευή τουαλετών έως την αποκατάσταση 300.000 χιλιομέτρων ποταμών, στο «πρόγραμμα δράσης» που καταρτίστηκε στη διάρκεια της διάσκεψης αναλήφθηκαν σχεδόν 700 δεσμεύσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυβερνήσεις ή τον ιδιωτικό τομέα. Στην τριήμερη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 1977, συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι.

 

Όμως «περίπου το ένα τρίτο των δεσμεύσεων μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση», ενώ έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη χρηματοδότηση για λιγότερο από το ένα τρίτο, σημείωσε ο Τσαρλς Άισλαντ του World Resources Institute.

 

Παρόλα αυτά, αποτελεί «μια καλή αρχή», σχολίασε αναφερόμενος στο σχέδιο της Γερμανίας για τη διαχείριση της λεκάνης του ποταμού Νίγηρα σε εννέα χώρες τις οποίες διασχίζει.

 

Σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη πρότειναν να οριστεί ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το νερό ο Τσαρλς Άισλαντ, κάτι που ο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα εξετάσει.

 

Πάνω από δύο δισ. άνθρωποι πίνουν μολυσμένο νερό

 

Το 2020, 2 δισεκ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες αποχέτευσης, εκ των οποίων 494 εκατομμύρια αναγκάζονταν να εξυπηρετούν αυτή την ανάγκη στην ύπαιθρο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας ΟΗΕ- Νερό.

 

Τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν μολυσμένο νερό με περιττώματα και 2,3 δισεκ. δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής. Συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών, της χολέρας και της δυσεντερίας.

 

Την ώρα που λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται η ξηρασία, οι ειδικοί του ΟΗΕ για το Κλίμα (Giec) εκτιμούν ότι «περίπου ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως» υφίσταται «σοβαρές» ελλείψεις νερού τουλάχιστον κάποιες περιόδους τον χρόνο.