Απεργιακό τσουνάμι την Τετάρτη - Συλλαλητήρια για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς

Αυτό που διεκδικούν οι εργαζόμενοι δεν είναι άλλο από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. 

 

Νεκρώνει η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου, καθώς πλήθος ομοσπονδιών, συνδικάτων και σωματείων, κομμάτων της Αριστεράς κ.ά. συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.  Στην απεργία μετέχουν επίσης πανεπιστημιακοί και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, γιατροί και υγειονομικοί, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε υπουργεία κ.ά.

 

«Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας μας συμβάσεις... και τα θέλουμε τώρα». Αυτό αναφέρει ξεκάθαρα η σχετική αφίσα της ΓΣΕΕ, αποτυπώνοντας το μήνυμα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι και δεν είναι άλλο από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. 

 

κινητοποιήσεις

 

 

Την ώρα λοιπόν που η ακρίβεια είναι «στον Θεό», ενώ οι μισθοί «στα Τάρταρα», η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «το μαχαίρι έφτασε πια στο κόκαλο» και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και στην κερδοφορία στην Ευρώπη»

 

Εκτός από αύξηση μισθών και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΓΣΕΕ ζητά πάταξη της κερδοσκοπίας, αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους, έκτακτη φορολογία επί των κερδών  σε μεγάλες επιχειρήσεις, μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη, τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών κ.ά.

 

Τα καλέσματα

 

⇒ Στις 9:00 έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου: συγκέντρωση από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων.

⇒ Στις 9:30: προσυγκεντρώσεις στην Πλατεία Κάνιγγος (Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα), Ομόνοια (Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής), Προπύλαια (Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση).

⇒ Στις 10.30 στο Σύνταγμα: οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Λογιστών. Επίσης, τα συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, ΟΤΑ Αττικής καθώς και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

⇒ Στις 10.30 στο Σύνταγμα: η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

⇒ Στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος: το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ.

⇒ Στις 11 στα Προπύλαια: η Ταξική Πορεία και η Ταξική Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης

⇒ Στις 11.30: ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής

⇒ Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως: συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων.

 

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

 

Νεκρώνει το λιμάνι του Πειραιά –επιβατικό και εμπορικό– την Τετάρτη 17 Απριλίου, αλλά και τα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά απεργούν. Τα σωματεία τους συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

 

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ. Ειδικότερα, τα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα αναμένεται να κινηθούν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας.

 

Στάσεις εργασίας και από την Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ: από την έναρξη βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

 

Με καθολική απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Hellenic Train και Προαστιακό) και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (τρένα, μετρό και τραμ) στην 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train, θα πραγματοποιηθούν κάποια δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας. 

 

Η ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας, ενώ τα ΜΜΕ θα απεργήσουν μία ημέρα νωρίτερα, στις 16 Απριλίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ