Από την «καλτσοδέτα» στο «γκομενάκι», στη Βουλή περισσεύει ο σεξισμός

Tους ξέρουμε, τους βλέπουμε καθημερινά στον δρόμο, τους ανεχόμαστε στον χώρο εργασίας, στις παρέες, στις εξόδους μας. Οι σεξιστές υπάρχουν και είναι παντού. Καθώς η Βουλή δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, οι σεξιστές βρίσκονται και εκεί, κάθονται στα έδρανα και εισπράττουν μερικές χιλιάδες ευρώ τον μήνα για να αραδιάζουν κάθε τόσο τις μάτσο αντιλήψεις τους σε κοινά ώτα.

 

 

Της Αθανασίας Κουλέτα

 

 

Εκφράσεις όπως «καλτσοδέτα», «νυφούλα», «ζωντοχήρα», «κότα» αλλά και άλλες, πιο σύνθετες και με «δεύτερη ανάγνωση», του τύπου «αργείτε πολύ στην ολοκλήρωσή σας» έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής από το 2010, σε μια πρωτοφανή έλλειψη δεοντολογίας και πολιτικού πολιτισμού.

 

 

Ενδεικτικό είναι ότι το 2015, με επιστολή της στην τότε πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα αναδείκνυε το φαινόμενο του σεξισμού εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας σε αυτήν πως αποδέκτες κυρίως γλωσσικού σεξισμού είναι οι γυναίκες βουλευτές.

 

 

Λέξεις και συμπεριφορές γεμάτες «αντρίλα»

 

Τον Νοέμβριο του 2011, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η Εύα Καϊλή ζητούσε να της δοθεί ο λόγος. Η απάντηση του συναδέλφου της, Σωκράτη Ξυνίδη, ήταν: «Σιγά την καλτσοδέτα», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Γιατί να την φοβηθώ; Ξέρεις πού την έχω γραμμένη;».

 

 

Ο Αναστάσιος Νεράντζης το 2014, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ολοκληρώστε παρακαλώ...Αργείτε πολύ στην ολοκλήρωσή σας...». Τη σκυτάλη πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντάς της: «Δεν είστε μικρή, δεν είστε νέα, ούτε πολιτικά, ούτε αισθητικά». Για την ίδια, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είχε πει τον Απρίλη του 2015: «Στην προσευχή μου το βράδυ λέω Θεέ μου, πότε θα ξεμπαρκάρει ο αγαπημένος μας ναυτικός, ο άντρας της;».

 

 

Την ίδια χρονιά, ο φακός καταγράφει τον Πέτρο Τατσόπουλο και τον Γρηγόρη Ψαριανό να μυρίζουν το παλτό της απούσας από το έδρανο Ραχήλ Μακρή. Με το περιστατικό ασχολήθηκε και η Daily Mail, γράφοντας: «Αυτοί οι πολιτικοί πραγματικά βρωμάνε: Σεξιστές και χυδαίοι Έλληνες βουλευτές, πιάστηκαν στην κάμερα να μυρίζουν το παλτό βουλεύτριας».

 

 

Τον Απρίλιο του 2017, ο Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στο αστείο του για τη Σκάρλετ Γιόχανσον, είπε στη Βουλή: «Ο κ. υπουργός φαντάζομαι θέλησε ως αμοιβή της εξαιρετικής εργασίας την οποία παρέχει διαπραγματευόμενος να έχει, αν θυμάμαι καλά, συνάντηση για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον. Λοιπόν, έτσι που τα πάτε, και η μακαρίτισσα η Γεωργία Βασιλειάδου πολλή σας πέφτει». Η Γεωργία Βασιλειάδου νιώθει disgusted στην τοποθεσία Παράδεισος.

 

 

Τον Μάιο του ίδιου έτους, Ανδρέας Λοβέρδος και Μάκης Βορίδης αποκαλούν «κότες» βουλευτές της κυβέρνησης, ενώ για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπαν ότι «δεν φορά παντελόνια».

 

 

Τον Ιανουάριο του 2019, Πάνος Καμμένος και Γιώργος Αμυράς ξιφουλκούν για το ποιος θα πει τη μεγαλύτερη σεξιστική απρέπεια, σε ένα μπρα ντε φερ δίχως νικητή, αφού και οι δύο τους ήταν πολύ καλοί για να χάσουν. Όλα ξεκίνησαν σε μια συζήτηση για την αναβάθμιση των F-16, όταν τα «αίματα άναψαν» μεταξύ Καμμένου και Αμυρά. Ο Πάνος Καμμένος απηύθυνε τον λόγο στον Γιώργο Αμυρά λέγοντας «Για νυφούλα καλό σας βλέπω πάντως», με τον δεύτερο να απαντά «Καλύτερα νυφούλα παρά ζωντοχήρα όπως θα γίνεις εσύ».

 

 

Bonus: Σεξισμός αλά «Τα 'θελες και τα 'παθες» από τη Φωτεινή Πιπιλή

 

 

Όταν το 2014 η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής Κατερίνα Παπακώστα είχε κάνει λόγο για «φαινόμενα σεξισμού και διάκρισης λόγω φύλου» εντός του Κοινοβουλίου, η τότε βουλεύτρια Φωτεινή Πιπιλή είχε δηλώσει: «Όταν είσαι δυναμική γυναίκα και μπαίνεις στη Βουλή, δεν μπορείς μετά να λες "βοήθεια, βοήθεια, μαμά μου, με πειράζουν"», ενώ είχε μιλήσει για «κατινίστικες συμπεριφορές και υστερίες» εκ μέρους των γυναικών συναδέλφων της.

 

 

Last but not least στη λίστα της ντροπής, το τελευταίο περιστατικό με τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος τη Δευτέρα (13/5) σχολίασε με ένα tweet του την εμφάνιση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, γράφοντας χαρακτηριστικά «Μ’ αρέσει το γκομενάκι» και «Μουτς μωρό μου».

 

 

Πέφτουμε από τα σύννεφα γι' αυτού το επίπεδο των βουλευτών; Ίσως όχι. Κουραστήκαμε; Αναμφίβολα, ναι. Από τέτοιες συμπεριφορές θα έπρεπε να προσβάλονται άντρες και γυναίκες. Σε μια εποχή που λαμβάνουν χώρα καμπάνιες, ημερίδες, κινήματα για την εξάλειψη της ανισότητας των φύλων αλλά και της λεκτικής ή όποιας άλλης μορφής βίας εναντίον των γυναικών δεν είναι ούτε αστείο, ούτε χαριτωμένο ούτε καν «οκέι» να πρέπει διαρκώς να ασχολούμαστε με τους σεξιστές βουλευτές και τα καινούρια διαμαντάκια που ξεστόμισαν στη Βουλή.

 

 

Τον πολιτικό αντίπαλο τον «χτυπάς» με πολιτικά επιχειρήματα. Όλα τα υπόλοιπα απλώς καταδεικνύουν πόσο βαθιά σεξιστής και κοινωνικά απαίδευτος είσαι. Όπως δεν κάνουν τα ράσα τον παπά, έτσι δεν κάνει και η βουλευτική ιδιότητα τον δημοκράτη. Και αυτές οι συμπεριφορές μόνο περίσσευμα δημοκρατίας δεν δείχνουν, ας μην έχουμε αυταπάτες.

 

ethnos.gr