Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν το Βαπτιστήριο στην Αγία Σοφία

Το Βαπτιστήριο, δηλαδή το μέρος όπου βαπτίζονταν τα παιδιά των βυζαντινών αυτοκρατόρων μέσα στην Αγία Σοφία, φέρεται να ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στα άδυτα του ιστορικού μνημείου.

 

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης στο μουσείο, Βρετανοί και Τσέχοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο υπόγειο και έξω από το ναό καινούριους χώρους, που αλλάζουν κατά πολύ τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το παγκοσμίου φήμης ιστορικό μνημείο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη.

 

 

«Η όψη της Αγίας Σοφίας είχε μία εντελώς διαφορετική μορφή όταν κατασκευάστηκε από το κόκκινο κτίσμα που γνωρίσαμε τους τελευταίους αιώνες», αναφέρουν οι ερευνητές , που σημειώνουν ότι «η ανακάλυψη ενός τόσο μεγάλου ‘νέου’ κομματιού της εκκλησίας που κατασκεύασε ο Ιουστινιανός, της Αγίας Σοφίας, δεν έχει προηγούμενο…», λένε οι ερευνητές του πανεπιστημίου Reading της Αγγλίας και της Εθνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών της Τσεχίας.

 

 

Τα μέλη της ομάδας φέρεται να ανακάλυψαν μέρος του Μεγάλου Βαπτιστηρίου, στο οποίο υπήρχε μία τεράστια μαρμάρινη κολυμπήθρα για να βαφτίζονται τα μωρά-πρίγκιπες πριν από 1.400 χρόνια.

 

 

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης μια λευκή μαρμάρινη αυλή που κάποτε περίβαλλε τον αρχικό ναό και μια βιβλιοθήκη κάτω από τη γνωστή ως μεγάλη αίθουσα της Αγίας Σοφίας, η οποία στηρίζονταν σε κίονες.

 

 

6-lnck.jpg

 

 

«Καλύπτοντας τον περίγυρο της εκκλησίας και τους εξωτερικούς της τοίχους με άσπρες μαρμάρινες πλάκες έδιναν φως στο κτίριο, ώστε να είναι ορατό από μακριά όταν έπεφτε επάνω του το φως του ήλιου, δημιουργώντας έτσι μία εκθαμβωτική όψη».

 

 

Παράλληλα, βρήκαν στοιχεία ότι ο βορειοδυτικός προθάλαμος του κτιρίου από τον οποίο έμπαινε ο αυτοκράτορας στον ναό, κτίστηκε τον 6ο αιώνα και όχι κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως πιστευόταν.

 

 

Στο βορειοδυτικό προθάλαμο του κτιρίου, οι ανασκαφές έφεραν στο φως μία πέτρα σε σχήμα δίσκου μωβ χρώματος, μία πέτρα που συναντάται συχνά σε διάφορα κτίσματα του 6ο αιώνα.

 

 

Κατά τους ερευνητές, ίσως να αποτελεί το σημείο όπου ο αυτοκράτορας στεκόταν κατά τη διάρκεια διαφόρων τελετών ή των λειτουργιών. «Ενδεχομένως να ήταν το μέρος όπου στεκόταν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός», αναφέρει ο αρχαιολόγος Κεν Νταρκ του πανεπιστημίου του Reading, ο οποίος διεξήγαγε μαζί με την ομάδα του τις συγκεκριμένες ανασκαφές μεταξύ 2004 και 2018.

 

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, Τούρκοι ειδικοί αφαίρεσαν το γύψο που είχε τοποθετηθεί σε πολλά σημεία του μνημείου προκειμένου να κρυφτούν τα χριστιανικά στοιχεία,  με αποτέλεσμα οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν να ανακαλύψουν πολλά σημαντικά νέα στοιχεία του μνημείου, όπως μωσαϊκά, αγάλματα, πλακάκια και τοιχογραφίες.

 

 

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους στο περιοδικό Live Science, πιστεύουν πάντως ότι η Αγία Σοφία κρύβει πολλές ακόμη ‘εκπλήξεις’, καθώς ακόμη πολλά μέρη του κτιρίου δεν έχουν ερευνηθεί.

 

ethnos.gr