Ασλανίδης για Τέμπη: Ελπίζουμε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Οι κυβερνώντες τρόμαξαν

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας ο Παύλος Ασλανίδης και ο σύλλογος «ΤΕΜΠΗ 2023 – Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος», στην οποία είναι αντιπρόεδρος, δέχονται διαρκώς προσκλήσεις για να μιλήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμο για την πορεία των ερευνών και τις θέσεις τους σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

 

Πριν λίγες ημέρες ο Παύλος Ασλανίδης παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για παραπομπή του κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο, την οποία αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

 

«Εμείς θα θέλαμε να γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας και να πάει να καταθέσει στον ανακριτή στη Λάρισα. Nα απαγγελθούν εκεί οι όποιες κατηγορίες. Αυτό θα θέλαμε. Να μην ισχύσει το άρθρο 86 που τον καλύπτει. Ο φυσικός δικαστής δεν είναι η Βουλή. Δικαστής είναι αυτός που δικάζει όλους εμάς. Θέλουμε να αλλάξει αυτό το κατάπτυστο άρθρο. Να αλλάξει και να είμαστε όλοι οι πολίτες ίσοι. Δεν μπορεί οι πολιτικοί να είναι πάνω από εμάς, οι οποίοι υποτίθεται ότι μπαίνουν στη Βουλή για να είναι υπηρέτες των συμφερόντων του λαού».

 

Ισχυρά συμφέροντα εμποδίζουν να αναδειχθεί το θέμα της έκρηξης

 

Ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος έχασε τον γιο του στο τραγικό δυστύχημα, είναι από τους συγγενείς που έχει επιλέξει μια συχνότερη δημόσια παρουσία. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα για να αγωνιστεί και να πενθήσει. Αν και το θέμα τα δυο πρώτα χρόνια δεν έτυχε μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ, ωστόσο μετά τη δημοσιοποίηση των ηχητικών που έμειναν στη συλλογική μνήμη ως «Δεν έχω οξυγόνο», η κατάσταση ανατράπηκε.

 


 

«Οι κυβερνώντες τρόμαξαν με τα εκατομμύρια των πολιτών που βγήκαν στους δρόμους. Ωστόσο τα αιτήματα για αλήθεια, δικαιοσύνη και τιμωρία δεν έχουν ικανοποιηθεί», δηλώνει ο κ. Ασλανίδης, ενώ συμπληρώνει για την πορεία των ερευνών και της υπόθεσης πως έχουν συγκεντρωθεί και κατατεθεί όλα τα στοιχεία όσον αφορά τη διοίκηση, τη σήμανση, τα συστήματα ασφαλείας, ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που δεν ερευνάται:

 

«Το μεγάλο το θέμα που ακόμη δεν ακουμπάει ο ανακριτής -γιατί μάλλον παίρνει εντολές από κάπου- είναι το θέμα της έκθεσης και της φωτιάς. 27 παιδιά κάηκαν ζωντανά, αν όχι όλα, τα περισσότερα. Υπάρχουν και τα αποδεικτικά από τα χημικά. Ζητούσαν βοήθεια και μέσα σε 3 λεπτά, ενώ είχαν σωθεί, κάηκαν… Υπάρχει συγκάλυψη, η έκρηξη αποδεδειγμένα σκότωσε τους μισούς που ήταν στο τρένο».

 

Ποιοι όμως και γιατί θέλουν να συγκαλύψουν αυτή την πτυχή; «Γιατί μάλλον υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα. Από την πρώτη στιγμή που έγινε η αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, υπάρχουν κάποια ισχυρά κέντρα, κάποια ισχυρά συμφέροντα που δεν θέλουν να αποκαλυφθεί τίποτα. Όπως τι κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία και πώς προκλήθηκε αυτή η τεράστια έκρηξη και η φωτιά που ακολούθησε», τονίζει στην Deutsche Welle o κ. Ασλανίδης.

 

Ο κ. Ασλανίδης μιλάει ακόμα για την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός βίντεο από 57 συντελεστές (δημοσιογράφους και καλλιτέχνες) διάρκειας 57 λεπτών, το οποίο εξηγεί τι συνέβη στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών το 2023 και δεν αφήνει απορίες.

 

Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

 

Κλείνοντας την κουβέντα, ο κ. Ασλανίδης δηλώνει πως θα συνεχίσουν τις δράσεις και τις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τη συνέχεια της υπόθεσης τον Νοέμβριο σχετικά με την ποινική δίωξη που άσκησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε βάρος στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ και της Κοινοπραξίας που είχε αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης 717 για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

 

Η σύμβαση 717, που υπογράφηκε το 2014 από την ΕΡΓΟΣΕ, αφορούσε την ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης και την αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς στον άξονα Αθήνα–Θεσσαλονίκη.

 

Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης ήταν 24 μήνες, δηλαδή έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Το έργο κατάφερε να φτάσει σε ποσοστό ολοκλήρωσης περίπου 80% μέχρι το 2023. Οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών ισχυρίζονται πως αν είχε ολοκληρωθεί το έργο, δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα.

 

Η δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορά τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας σε απιστία με φερόμενο ως φυσικό αυτουργό της αξιόποινης πράξης τον τότε υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε διαβιβάσει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή.

 


 

Πηγή: Deutsche Welle 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ